Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στη Λιβαδειά

  • Αρχική
  • «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στη Λιβαδειά

Τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της μεταφερόμενης εκδοχής της έκθεσης που έχει οργανώσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ’22 στη Λιβαδειά. Η έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο των πηγών Κρύας «Νερόμυλος» σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων και τη Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης «Αλλοτροπία». 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης, η βουλευτής Βοιωτίας και πρώην δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, ο πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος της ένωσης βουλευτών και ευρωβουλευτών Ανδρέας Κουτσούμπας,  ο αντιδήμαρχος Λεβαδέων Βασίλης Ιωαννίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, o εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θηβών, Λεβαδέων και Αυλίδος, καθώς και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών της πόλης της Λιβαδειάς. 


Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος». Το πρόγραμμα των χαιρετισμών συντόνισε η πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδειάς Γεωργία Τσώκου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας τις θεματικές ενότητες της έκθεσης. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης αναφέρθηκε στην παρουσία των μικρασιατών προσφύγων στη Λιβαδειά και τόνισε την αξία τέτοιου επιπέδου πολιτιστικών δράσεων, αναδεικνύοντας την εκπαιδευτική τους ιδίως διάσταση και καλώντας τα σχολεία της πόλης να την επισκεφθούν.


Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Ευάνθης Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε τους φορείς που συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης. Στη συνέχεια, σκιαγράφησε το ιστορικό πλαίσιο της άφιξης και της εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 στην Ελλάδα και υπενθύμισε τον στόχο της έκθεσης να αποτελέσει αφορμή ανάδειξης της δημιουργικής ορμής των προσφύγων, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη μουσική τους παρακαταθήκη. 


Η διευθύντρια του μουσείου της «Αλλοτροπίας» Δήμητρα Παρασχαράκη ευχαρίστησε τη διεύθυνση και το προσωπικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στη διαδρομή της έκθεσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας τη σημασία της φιλοξενίας της στη Λιβαδειά.


Στη συνέχεια, ο ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου τραγουδιού, Αντώνης Κόντος ανέλυσε στην εισήγησή του τις βασικές θεματικές των προσφυγικών τραγουδιών καθώς και την επίδρασή τους στη μετέπειτα κληρονομιά του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού. Σε αυτήν την αναδρομή τον συνόδευσε το τοπικό μουσικό σχήμα «Ηλιάτορες», οι οποίοι ακολούθως πήραν τη σκυτάλη και προσέφεραν στο κοινό ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια από τις χαμένες πατρίδες.


Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση των επισήμων και του κοινού στον χώρο της έκθεσης και την ξενάγησή τους στις θεματικές ενότητες, τα φωτογραφικά και οπτικοακουστικά τεκμήριά της.


Η έκθεση θα παραμείνει στη Λιβαδειά έως το Σάββατο 16 Μαρτίου, όπου και θα ολοκληρωθεί η παρουσία της με μία ακόμη μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς.

 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Λεβαδέων και τη Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης «Αλλοτροπία» για την πρόσκληση και τη συνεργασία στην οργάνωση και παρουσίαση της έκθεσης.

 

Εκθεσιακός χώρος Πηγών Κρύας «Νερόμυλος», Τροφωνίου Διός 13, Λιβαδειά 321 31
Τηλ. επικοινωνίας: 6977261015, 6936053484
Διάρκεια: 4 - 16 Μαρτίου 2024 
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-13:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00 – 13:00, 17:00-19:00

 

Φωτογραφίες: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός χώρος Πηγών Κρύας «Νερόμυλος», Λιβαδειά
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-13:00
Σάββατο - Κυριακή: 9:00-13:00, 17:00-19:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία