Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

  • Αρχική
  • «Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Tο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα».
Η Έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2008 στον Εκθεσιακό του Χώρο στην Αθήνα, αναδεικνύει τον τρόπο που τα δημοτικά τραγούδια πλαισιώνουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των εποχών του έτους (Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων, Αποκριές, κύκλος της άνοιξης και του Πάσχα, θερινό ηλιοστάσιο κ.λπ.), αλλά και εκείνα που σηματοδοτούν τις αλλαγές και τα διάφορα στάδια της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, παιδική ηλικία, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Ακόμη, παρουσιάζονται τα ποικίλα είδη των τραγουδιών, οι χοροί αλλά και τα μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν στα διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και οι προσπάθειες καταγραφής, μελέτης και έρευνας της μακραίωνης αυτής λαϊκής παράδοσης.
Ιδιαίτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλία. Για την ενότητα αυτή παραχωρήθηκε νέο υλικό από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Λαογραφικό–Ιστορικό Μουσείο Λάρισας καθώς και από ιδιώτες.
Την Έκθεση θα εγκαινιάσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Σούρλας, με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος Καθηγητή Ευάγγελου Χρυσού, την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 8μμ.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας με τη συμμετοχή του Χρυσόστομου Μητροπάνου, που θα συνοδεύεται από σχετική εισήγηση του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2009
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2 Λάρισα

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 10:00-14:00 & 18:00-21:00
         Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: Κλειστά
Τρίτη - Παρασκευή: 10:00-14:00, 18:00-21:00
Σάββατο - Κυριακή: 10:00-14:00

Στην ίδια κατηγορία