Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ, Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Αρχική
  • «Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ, Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο και με τη συνδρομή της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ, Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο χώρο Distribution του κτηρίου Altiero Spinelli από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2008. Πρόκειται περί μεταφοράς της έκθεσης που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην πλατεία Συντάγματος.

 

Κεντρική ιδέα της έκθεσης αποτελεί η ιδιαίτερη φύση της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπως τεκμηριώνεται κυρίως μέσα από τα κείμενα των ψηφισμάτων που εξέδωσε η Bουλή και η Εκκλησία του Δήμου από τα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην έκθεση παρουσιάζεται η πορεία προς τη δημοκρατία, οι αρχές του αθηναϊκού κράτους, η διαδικασία έκδοσης των ψηφισμάτων, η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική, η σχέση της αθηναϊκής δημοκρατίας με τον πολίτη, όπως επίσης και οι περιπέτειες της αθηναϊκής δημοκρατίας κατά την κλασική περίοδο, οι περιορισμοί της κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και η επιβίωσή της κατά την περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

 

H έκθεση θα μεταφερθεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών όπου θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, και όπου με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του καθηγητή Didier Viviers θα γίνει αντικείμενο μελέτης φοιτητών και καθηγητών αρχαίας ιστορίας και αρχαιολογίας.

 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Χώρος Distribution του κτηρίου Altiero Spinelli, Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία