Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Κύπρο

  • Αρχική
  • «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Κύπρο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.


Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ανιχνεύει τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής και του τραγουδιού ως ταυτότητα, συλλογική μνήμη και κινητήρια δύναμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό. Τα φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια, οι προφορικές μαρτυρίες και τα έργα τέχνης συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.   Στην παρουσίασή της στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου η έκθεση αναδεικνύεται με εξαιρετικό τρόπο ενώ έχει προστεθεί η ενότητα Η Κύπρος Υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ’22. 


Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στον χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στη τελετή εγκαινίων, τον συντονισμό της οποίας είχε η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δρ. Ιωάννα Χατζηκωστή,  απηύθυναν χαιρετισμό ο Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος, διευθυντής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, και αντιπρόεδρος ΔΣ Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και, τέλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Ξενάγηση πραγματοποίησαν οι επιμελητές της έκθεσης, Άννα Ενεπεκίδου και Χρήστος Χρηστίδης, καθώς και ο επιμελητής της νέας ενότητας Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.


Ο κ. Χριστοδουλίδης εγκαινιάζοντας την έκθεση μεταξύ άλλων σημείωσε: «Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους διοργανωτές, σε όλους τους συντελεστές, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Πολιτιστικό́ Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Είμαι βέβαιος ότι η Έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία μάθησης και πραγματικής επαφής με τις ρίζες και την ιστορία μας, που δεν μπορούν να αποτυπώσουν τόσο γλαφυρά τα βιβλία στη σχολική ή την πανεπιστημιακή αίθουσα.»


Για την προσαρμογή της έκθεσης στην Κύπρο, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συνδιοργανωτές στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου: Ιωάννα Χατζηκωστή, Κρίστη Παπαδοπούλου, Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου.


H έκθεση θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι τον Ιούνιο 2024 και θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 έως τις 19.00, εντός του εκθεσιακού χώρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη παλιά πόλη της Λευκωσίας.


Συντελεστές της έκθεσης


Επιστημονική επιτροπή της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία: Διονύσης Σαββόπουλος (πρόεδρος), Νίκος Ανδριώτης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης
Μουσικολογική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Γενική επιμέλεια: Άννα Ενεπεκίδου, Χρήστος Χρηστίδης
Προσαρμογή έκθεσης  στην Κύπρο:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Iωάννα Χατζηκωστή, Κρίστη Παπαδοπούλου, Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Σχεδιασμός και στήσιμο έκθεσης: Μανώλης Καμάσσας
Μουσικός επιμελητής: Ανδρέας Παπαπέτρου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου Λευκωσία, Κύπρος
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-19:00
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά

Στην ίδια κατηγορία