Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στη Δράμα

  • Αρχική
  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στη Δράμα

Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 η έκθεση «“ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22», η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τον Δήμο Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση, φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας έως και τις 16 Οκτωβρίου 2022 και το ωράριο λειτουργίας της είναι 8:00-20:00 (Τρίτη: 12:00-20:00).


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των προσφυγικών συλλόγων της περιοχής καθώς και πλήθος πολιτών της Δράμας.


Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κυρία Βασιλική Πουλιούδη, αναφέρθηκε στο τραύμα της προσφυγιάς υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτισμικής συνεισφοράς των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα. 


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας κ.κ. Παντελεήμων, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι πρόκειται για μία έκθεση που τιμά την μνήμη των προγόνων μας συμπληρώνοντας ότι εύχεται τέτοια τραγωδία να μην επαναληφθεί. 


Ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κύριος Κωνσταντίνος Μπλούχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μνήμη κοιτάζει μπροστά στο μέλλον· η μνήμη είναι καθήκον, η μνήμη είναι πολιτισμός· πολιτισμός αλλά και χρέος μας είναι να κρατήσουμε τη μνήμη αυτή ζωντανή και να την τιμάμε.


Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κύριος Θεόφιλος Ξανθόπουλος απηύθυνε ευχαριστίες για την συνεισφορά των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Σημείωσε ότι η έκθεση αυτή εγκαινιάζει το δίαυλο επικοινωνίας με τη Βουλή των Ελλήνων, που πέρα από τις κοινοβουλευτικές της δραστηριότητες, διαθέτει μία εξαιρετική βιβλιοθήκη, συλλογή έργων τέχνης και ένα σημαντικό πνευματικό Ίδρυμα.


Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε ότι μέσα από την έκθεση αυτή αποτυπώνεται ο λαϊκός μας πολιτισμός, το μεγαλειώδες, η καταστροφή αλλά και η μνήμη. 


Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Δράμας κύριος Μιχάλης Τάσσου μίλησε για το ιστορικό χρέος της πόλης να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Δράμα κατ’ αναλογία δέχθηκε το υψηλότερο ποσοστό προσφύγων σε όλη τη χώρα. 


Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Άρχοντας-Πρωτοψάλτης, κύριος Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ταξίδεψε το κοινό με τη μελωδική του φωνή στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας…Στ' Αλάτσατα 'ναι ένα βουνό, Καρανταή το λένε, που παν οι Αλατσατιανές και τον καημό τους λένε, Τσεσμέ, Βουρλά κι Αλάτσατα και Κάτω Παναγία, χαθήκαν οι λεβέντες σας απ' την Μικρά-ν-Ασία, Ανατολίτικα βουνά που 'χετε τον αέρα, βλέπετε την πατρίδα μας τη νύχτα και τη μέρα…


Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της έκθεσης κύριος Αλέξης Κυριτσόπουλος, επεσήμανε ότι «το τραγούδι μένει, το τραγούδι όμως δε ζωγραφίζεται. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και πάντα κάτι δεν πιάνεται. Παίρνει μορφή στον χορό, παίρνουν φωτιά τα όργανα, όμως και πάλι το τραγούδι ξεφεύγει, ταξιδεύει από στόμα σε στόμα, από βήμα σε βήμα, από ματιά σε ματιά, από οθόνη σε οθόνη, γιατί είναι πιο ψηλά, γιατί είναι η ψυχή μας και έτσι τραγουδάμε πάλι Σήκω Ψυχή μου…».


Τέλος, στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι η έκθεση παρουσιάζει τα σύμβολα, τη ζωή, τον πολιτισμό και την ταυτότητα των ανθρώπων που υπέστησαν αυτή την τραγική καταστροφή, των ανθρώπων που ήρθαν εδώ και έχτισαν την Ελλάδα μαζί με τους γηγενείς. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι όλοι μας είμαστε κληρονόμοι αυτού του μεγάλου γεγονότος· κληρονόμοι ενός πολιτισμού, ο οποίος ξεριζώθηκε από εκεί και υπάρχει ακόμη μέσα μας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ζωντανός.
 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: 8:00-20:00
Τρίτη: 12:00-20:00
Τετάρτη - Κυριακή: 8:00-20:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία