Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

  • Αρχική
  • Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Η πόλη των Σερρών, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων του ’22, αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στη διαδρομή της έκθεσης ανά την Ελλάδα –μια διαδρομή που έχει ξεκινήσει τον Μάιο του 2022 στην Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου και την Αλεξανδρούπολη.

 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η ζωή στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922, και στη συνέχεια, η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα. Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων και η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού συνιστούν τον δεύτερο θεματικό άξονα. Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

 

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

 

----------------------------------------------------------------------

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η τέως υπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι Βουλευτές Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο τέως βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης ως εκπρόσωπος του Σύριζα ΠΣ, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Σερρών και τέως νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, οι τέως δήμαρχοι Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών Ιωάννης Καραβασίλης, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Στέλλα Ελευθεριάδου και, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, η αρχαιολόγος Μαρία Σταμπούλογλου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες της έκθεσης και ακολούθησε ξενάγηση για το κοινό.


Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, οι συνεργάτες του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων υποδέχθηκαν, ξενάγησαν και συζήτησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου και 2ου Γυμνασίου, καθώς και του 3ου, 4ου και 5ου Λυκείου Σερρών. Οι επισκέψεις των σχολείων θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών για τη συνεργασία.
 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών, Πλατεία Ελευθερίας, Σέρρες, τηλ. 2321022257
 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: 8:30-15:30
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη - Κυριακή: 8:30-15:30

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία