Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σήκω ψυχή μου!...Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22- Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

  • Αρχική
  • Σήκω ψυχή μου!...Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22- Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «“ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. 


Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επέτειο ως μία ευκαιρία «περισυλλογής και αναστοχασμού», καθώς η μεγάλη αυτή περιπέτεια του Ελληνισμού «δεν υπήρξε συντριπτική, τελικά, γιατί το 1922 συνδυάστηκε και με μια μεγάλη ανάταση του ελληνικού έθνους, παρά την καταστροφή». Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε το τεράστιο έργο του ελληνικού κράτους για την αποκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων –ενάμισι εκατομμύριο καθημαγμένοι άνθρωποι που έπρεπε να ενταχθούν σε μία δοκιμαζόμενη χώρα με λιγότερο από πέντε εκατομμύρια πληθυσμό– ενώ παράλληλα ανέδειξε την πολύτιμη πολιτισμική συμβολή του προσφυγικού στοιχείου στην ελλαδική κοινωνία.» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας το Σάββατο το βράδυ την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22. 

 
Την εκδήλωση άνοιξε η Προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, κ. Πάτρα Εξάρχου και έδωσε το λόγο στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών κ. Ελένη Ακονίδου  η οποία σημείωσε τη σημασία της έκθεσης για την πόλη. Για τους στόχους και την πορεία της έκθεσης μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος, κ. Μαρία Καμηλάκη και η Διευθύντρια Υπηρεσιών του Ιδρύματος και συνεπιμελήτρια της έκθεσης με τον ιστορικό κ. Χρήστο Χρηστίδη, κ. Άννα Ενεπεκίδου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν βουλευτές, στελέχη και μέλη τοπικών προσφυγικών συλλόγων, πλήθος κόσμου καθώς και εκπρόσωποι φορέων που συνεισέφεραν πολύτιμα εκθέματα.

 

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Μπάφρας παραχώρησαν πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει τη διάρκεια και τη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της παράδοσης. Οι θρησκευτικές εικόνες από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων και τα ραδιόφωνα από το Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μεταμόρφωσαν και πλούτισαν την έκθεση. 

 

Το μουσικό εργαστήρι της ενορίας Περιβλέπτου παραχώρησε μουσικά όργανα -κανονάκι, ούτι, βιολί, σάζι, κουτάλια κ.α. ενώ η 30μελής χορωδία του μουσικού εργαστηρίου τραγούδησε μικρασιατικά τραγούδια γεμίζοντας μουσική την Πινακοθήκη τη βραδιά των εγκαινίων.

 

Η έκθεση θα παραμείνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 
Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Κοραή 1, 45221, Ιωάννινα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2651075131
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Πέμπτη: 8:30-14:30
Παρασκευή: 8:30-21:00
Σάββατο: Κλειστά
Κυριακή: 10:00-13:00, 18:00-21:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία