Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

  • Αρχική
  • «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
 

Τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου παρουσιάζουν την έκθεση «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου από την Τρίτη 6 Μαΐου έως και την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.


Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Μαΐου και ώρα 19.30. Στο πλαίσιο των εγκαινίων μίλησε ο ιστορικός Χρήστος Χρηστίδης με θέμα: «Γρηγόρης Λαμπράκης: προσεγγίζοντας το πρόσωπο και την εποχή».


Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2013, μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων, έργων τέχνης αλλά και κινηματογραφικών έργων, παρουσιάζει τη βίαιη επίθεση εναντίον δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη. Αποτυπώνονται η ζωή και η δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ∙ τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος του Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα∙  το αποτύπωμα των γεγονότων στον Τύπο των ημερών∙ η λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων και της σημασίας τους, τότε και μέχρι τις μέρες μας.


Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, τα αρχεία Καίτης Τσαρουχά, Παύλου Δελαπόρτα και Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και από άλλους φορείς και ιδιώτες.

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Δ. Βότση 2, Αγρίνιο
τηλ. 26413-60316
e-mail: pinakothiki@agrinio.gr 
Διάρκεια: 6 Μαΐου - 15 Ιουνίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:30 & 18:00-21:00, Κυριακή 10:30-14:00

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: Κλειστά
Τρίτη - Σάββατο: 10:00-13:30
Κυριακή: 10:30-14:00

Στην ίδια κατηγορία