Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο

  • Αρχική
  • «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών και το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών «Ιωνία», παρουσιάζουν την έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», στο Σπίτι Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00 και θα διαρκέσει ως τις 27 Δεκεμβρίου 2013. Πριν από τα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών με θέμα «Η ελληνική Μικρά Ασία μέσα στους αιώνες».
 
Η αρχική έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» είχε παρουσιαστεί το 2006 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής στην Αθήνα. H έκθεση στο Ρέθυμνο καταγράφει τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη. Αποτυπώνονται οι πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, η καινούρια καθημερινότητά τους καθώς και οι προσπάθειες για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζονται πορτρέτα προσφύγων και προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες. Έγγραφα, φωτογραφίες και χάρτες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στην Αττική και την Κρήτη με την άφιξη των προσφύγων, ενώ παρουσιάζεται και η δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Τα τεκμήρια προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι προσφυγικοί σύλλογοι Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών. Η έκθεση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα από φορείς της Αθήνας, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, και η Εστία Νέας Σμύρνης.
 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 

Σπίτι Πολιτισμού

Βερνάρδου 12, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου
Τηλ. 28310-40150
Διάρκεια έκθεσης: 25 Νοεμβρίου 2013 – 27 Δεκεμβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-13.30 & 18.00-21.00, Σαββατοκύριακο 9.00-13.30

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Σπίτι Πολιτισμού στο Ρέθυμνο
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-13:30, 18:00-21:00
Σάββατο - Κυριακή: 9:00-13:30

Στην ίδια κατηγορία