Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» Βόλος

  • Αρχική
  • «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» Βόλος

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 30 Χρόνια Δημιουργίας», παρουσιάζουν στο Βόλο την έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις».

 

«Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο», «Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση», «Το προσωπικό είναι πολιτικό» είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά συνθήματα με τα οποία έκανε αισθητή την παρουσία του το φεμινιστικό κίνημα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ένα κίνημα που επηρέασε καταλυτικά τις κοινωνικές εξελίξεις αναφορικά με τα φύλα, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή σε καθοριστικούς μετασχηματισμούς, θεσμικούς και μη, στο ευρύτερο πολιτικό/κοινωνικό πεδίο. 

 

Εκείνη την τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία εποχή παρουσιάζει στην έκθεση του το Ίδρυμα της Βουλής. Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες, οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά αναδεικνύουν τις συλλογικότητες, τις ιδέες, τις διεκδικήσεις και τη δράση του φεμινιστικού κινήματος εκείνης της περιόδου. 

 

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2017, πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και μια επιστημονική ημερίδα, της οποίας τα πρακτικά πρόσφατα εκδόθηκαν από τον φορέα με τον τίτλο Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και “μετά”. Την άνοιξη του 2018 ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και συνοδεύτηκε από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Επόμενος σταθμός ο Βόλος και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

 

Χώρος: Εκθεσιακός Χώρος Πανεπιστημίου Τσικρίκη (ισόγειο)

Διάρκεια: 27 Σεπτεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2018

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Φεμινισμός_Βόλος​​​​​​​

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός Χώρος Πανεπιστημίου Τσικρίκη (ισόγειο)
Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία