Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών, Ιωάννινα

  • Αρχική
  • Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών, Ιωάννινα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, παρουσιάζει την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (23 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2022). Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής και έκτοτε έχει μεταφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα κομβικά γεγονότα που συνιστούν την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, η οργάνωση και οι λειτουργίες της Βουλής αναδεικνύονται στην έκθεση μέσα από ποικίλα τεκμήρια: αναπαραγωγές φωτογραφιών και εντύπων, πρωτότυπα αντικείμενα και πιστά αντίγραφα, γραφήματα με στατιστικά στοιχεία και χάρτες. Αυτό το πλούσιο υλικό διαρθρώνεται σε τρεις κύριες ενότητες: 

 

α) Η ιστορική διαδρομή του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα αποτελεί την κύρια ενότητα της έκθεσης. Εδώ, ο επισκέπτης θα δει να ξετυλίγεται η περιπετειώδης ιστορία του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. 
β) Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στον πυρήνα του ίδιου του Κοινοβουλευτισμού, τις Εκλογές. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, οι εντάσεις και τα πάθη των προεκλογικών αγώνων συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα, ζωντανή, αλλά και άγνωστη ιστορία. Εδώ, ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να δει και να διαβάσει βιβλία σχετικά με τη Δημοκρατία και την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού από την πλούσια εκδοτική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής.
γ) Η τρίτη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στους Βουλευτές και το έργο τους. Παρουσιάζονται η οργάνωση της Βουλής και οι δύο κύριες λειτουργίες του Κοινοβουλίου: το Νομοθετικό Έργο και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος –μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.
Από αυτήν την ενότητα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το πρωταρχικό θεσμικό πλαίσιο των λειτουργιών της Βουλής: Το Σύνταγμα. Έτσι, ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεφυλλίσει  και να μελετήσει στις προθήκες της αίθουσας τις πιστές αναπαραγωγές των ελληνικών Συνταγμάτων -από το πρώτο, του 1822, έως το σημερινό του 1975.

 

Η έκθεση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), συνοδεύεται από έντυπο κατάλογο, ενημερωτικό φυλλάδιο, διαδικτυακή εφαρμογή και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Αδαμάντιου Κοραή 1, Ιωάννινα 454 44, τηλ. 2651 075131
 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους σε επιπλέον υλικό, στο site του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, εδώ

 

Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε εικονικά στην κύρια εκδοχή της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα (Σέκερη 1Β, ισόγειο Μεγάρου Αρβανίτη), μέσω της ψηφιακής εφαρμογής περιήγησης 360 μοιρών, εδώ.


 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Πέμπτη: 8:00-15:00
Παρασκευή: 8:00-21:00
Σάββατο: Κλειστά
Κυριακή: 10:00-13:00, 18:00-21:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία