Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

  • Αρχική
  • Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης. 

 

Η έκθεση είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στην Αθήνα, τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο τον Βόλο και τη Λευκωσία.  Στην Αλεξανδρούπολη εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων και του διεθνούς συνεδρίου Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη, βλ. περισσότερα εδώ

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· αλλά και η πρόσληψη από τις νεότερες γενιές.   Αναζητείται  ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, αλλά και η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού. 

 

Παρουσιάζονται φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων και μουσείων, τοπικών συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών,  στίχοι και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων. Στην έκθεση στην Αλεξανδρούπολη προστίθενται οι τοπικές μνήμες και κειμήλια από τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου.


 
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Νικόλαος Πινάτσης, η εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννα Γουλάπτση και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Στη συνέχεια, τραγούδησε η παιδική χορωδία «Χρόνης Αηδονίδης» και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους επιμελητές  της έκθεσης Άννα Ενεπεκίδου και Χρήστο Χρηστίδη. 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:        Λ. Δημοκρατίας 335
Aλεξανδρούπολη, 68100
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:        25510 28 926
 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: Κλειστά
Τρίτη - Σάββατο: 10:30-14:30
Κυριακή: Κλειστά

Στην ίδια κατηγορία