Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκθεση: «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό

  • Αρχική
  • Έκθεση: «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό από τις 30 Σεπτεμβρίου –έως και τις 2 Οκτωβρίου 2022, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νέου Ψυχικού “Άγιος Γεώργιος” και την Ενορία Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 

 

Μέσα από χαρακτηριστικές αλλά και σπάνιες φωτογραφικές αποτυπώσεις, παρουσιάζονται στην έκθεση οι βασικοί άξονες που συνθέτουν το δύσκολο έργο της εγκατάστασης των προσφύγων στην Αττική τη δεκαετία 1922-32: Οι πρώτες αφίξεις και η παραμονή των προσφύγων σε προσωρινά καταλύματα. Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και οι διπλωματικές διεργασίες για την οργάνωση της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ο αγώνας για την περίθαλψη, σίτιση και φροντίδα των παιδιών. Η γέννηση των προσφυγικών συνοικισμών στα περίχωρα της Αθήνας και του Πειραιά. Η επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων, αλλά και η καθημερινότητά τους, η οργάνωσή τους σε σωματεία και συλλόγους. Και τέλος, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές -οι πρόσφυγες- ως πρόσωπα νέων, ηλικιωμένων και παιδιών, γεμάτων αγωνία για το παρόν, αλλά με καρτερία και αποφασιστικότητα για το μέλλον.

 

Τα φωτογραφικά τεκμήρια προέρχονται από ποικίλους φορείς, όπως τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου κ.ά. Το εποπτικό υλικό της έκθεσης συμπληρώνεται από χάρτες και διαγράμματα, ενώ το συνοδευτικό φυλλάδιο και ο έντυπος κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνουν επιπλέον υλικό και κείμενα.

 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα την άφιξη και το πρώτο διάστημα της εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 στην Αθήνα. 


Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Χρυσοστόμου Σμύρνης 22, 
154 51 Νέο Ψυχικό
 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Νέο Ψυχικό
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Πέμπτη: Κλειστά
Παρασκευή: 19:00-22:00
Σάββατο - Κυριακή: 8:00-22:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία