Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Μεγάλη Λέσχη Καβάλας 

  • Αρχική
  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Μεγάλη Λέσχη Καβάλας 

Εγκαινιάστηκε στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, η έκθεση «“ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22», η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση φιλοξενείται στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022, και το ωράριο λειτουργίας της είναι 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00 (Σάββατο : 10:00 - 13:00).


Εικόνες, μουσικές, συγκινήσεις από θύμισες που μετέφεραν οι ομιλητές από αυτούς που έζησαν τα δεινά της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και το δράμα των προσφύγων, παρουσιάστηκαν στα εγκαίνια, τα οποία έγιναν παρουσία πλήθους κόσμου, στελεχών και μελών τοπικών προσφυγικών συλλόγων.


Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η λογική της έκθεσης δεν εστιάζεται γύρω από την ανάμνηση του μεγαλύτερου τραύματος στα 3.500 χρόνια της ιστορίας του πολιτισμού μας, αντιθέτως επιθυμία μας είναι να τιμήσουμε τα σύμβολα και την ταυτότητα των ανθρώπων που χάθηκαν σε εκείνες τις πατρίδες, που έφυγαν διωγμένοι, που ήρθαν εδώ κι έχτισαν μαζί με τους γηγενείς τη χώρα, που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Συμπλήρωσε ότι στην έκθεση δεν γίνεται μουσειακή καταγραφή αλλά αποτυπώνεται πώς όλοι εμείς, είμαστε κληρονόμοι αυτού του μεγάλου γεγονότος, του πολιτισμού που ξεριζώθηκε από εκεί και παραμένει μέσα μας ζωντανός. Τέλος, εξήγησε ότι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων μετέφερε την έκθεση στην Καβάλα για να τιμήσει έναν τόπο που δέχθηκε από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάστασης προσφύγων.


Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Θόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε ότι η έκθεση περιγράφει με εικόνες και μουσικές το μεγάλο ταξίδι των Ελλήνων, αυτών που μέχρι και πριν από 100 χρόνια ζούσαν επί αιώνες στην Ανατολική Ρωμυλία, στον Πόντο, στην Σμύρνη, στην Ιωνία, στην Καππαδοκία, στην Κωνσταντινούπολη, στην Προποντίδα, αυτών που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν πατρίδες, ανθρώπους ζωντανούς και νεκρούς, ιερά, όσια, περιουσίες και να φύγουν. Πρόσθεσε ότι ως πρόσφυγες πια, έστησαν το «είναι» τους στην νέα πατρίδα, πότισαν με τον ιδρώτα τους τον τροχό της ζωής, μέχρι να σταθούν όρθιοι ξανά και έβγαλαν από μέσα τους αυτά που κανείς δεν μπορούσε να τους πάρει: το τραγούδι και τον χορό. 


Για την έκθεση μίλησε, επίσης, η τ. πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, κα Ισμήνη Κριάρη, η οποία αναφέρθηκε στο πνεύμα που χαρακτηρίζει την έκθεση, περιλαμβάνοντας τις μουσικές από επτά περιοχές. Η κα Κριάρη εξήγησε ότι οι μουσικές αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας της κάθε περιοχής κι εκφράζουν την ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.


Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της έκθεσης, κ. Αλέξης Κυριτσόπουλος, μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της καλλιτεχνικής επιτροπής της έκθεσης, κ. Διονύση Σαββόπουλου, και διάβασε απόσπασμα από βιβλίο με τις αναμνήσεις της μητέρας του που ήταν κι αυτή πρόσφυγας.


Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, οι βουλευτές Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης και Ιωάννης Πασχαλίδης, αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, κα Σοφία Τσίγκου. 


Στη συνέχεια, η μουσικοχορευτική ομάδα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών μας συγκίνησε με τον χορό των κουταλιών και τον χορό του Αϊ-Βασίλη ενώ ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης, τραγούδησε (χωρίς μουσική συνοδεία) το «Ζεϊμπέκικο» του Διονύση Σαββόπουλου με τον χαρακτηριστικό στίχο «Σήκω Ψυχή μου!...».


Στο τέλος, οι επισκέπτες της Έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την διευθύντρια Υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και επιμελήτρια της έκθεσης, κα Άννα Ενεπεκίδου


 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-13:00, 18:00-21:00
Σάββατο: 10:00-13:00
Κυριακή: Κλειστά

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία