Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρουσίαση της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Έδεσσα

  • Αρχική
  • Παρουσίαση της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Έδεσσα

Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της μεταφερόμενης εκδοχής της έκθεσης που έχει οργανώσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Έδεσσα. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Παλαιό Παρθεναγωγείο», σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα».


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Έδεσσας κος Ιωάννης Τσεπκεντζής, η βουλευτής Πέλλας κα Θεοδώρα Τζάκρη, οι αντιδήμαρχοι Έδεσσας κα Ελένη Λαζάρου και κος Ιωάννης Τσακίρης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη προσφυγικών σωματείων, καθώς και πλήθος κατοίκων της πόλης. 


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας η κα Ιωάννα Διαμαντή. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Έδεσσας κος Ιωάννης Τσεπκεντζής, η βουλευτής Πέλλας κα Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα» κος Ευστράτιος Καφετζής και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Στους χαιρετισμούς τους, οι ομιλητές υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία της εμπέδωσης της ιστορικής γνώσης και της διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ανέδειξαν τις διαστάσεις του επιτεύγματος της ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα, εξήραν τη συνεργασία των φορέων που συνεργάστηκαν για την παρουσίαση της έκθεσης στην Έδεσσα, τονίζοντας και την εκπαιδευτική της διάσταση μέσα από τις επισκέψεις σχολικών ομάδων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που έχουν προγραμματιστεί. Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα προσωπογραφική τεκμηρίωση από το φωτογραφικό υλικό της πρώτης γενιάς των προσφύγων στην Έδεσσα, την οποία παρουσίασε ο εκπαιδευτικός κος Κοσμάς Τσίναλης, μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας. 


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εκτέλεση παραδοσιακών μουσικών κομματιών από μουσικούς του «Νέου Ωδείου Έδεσσας» και ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των επισήμων και των επισκεπτών στις θεματικές ενότητες, τα φωτογραφικά και οπτικοακουστικά τεκμήρια της έκθεσης.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Έδεσσας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα» για την πρόσκληση και τη συνεργασία στην οργάνωση και παρουσίαση της έκθεσης.


Τηλ. επικοινωνίας: 6944576451, 6907220668
Φωτογραφίες: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Αίθουσα Τέχνης «Παλαιό Παρθεναγωγείο», Μεγάλου Αλεξάνδρου 8, Έδεσσα 582 0
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Κυριακή: 11:00-14:00, 18:00-20:30

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία