Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ, Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της

  • Αρχική
  • Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ, Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ, Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της», στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης αποτελεί η ιδιαίτερη φύση της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπως τεκμηριώνεται κυρίως μέσα από τα κείμενα των ψηφισμάτων που εξέδωσε η Bουλή και η Εκκλησία του Δήμου από τα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην έκθεση παρουσιάζεται η πορεία προς τη δημοκρατία, οι αρχές του αθηναϊκού κράτους, η διαδικασία έκδοσης των ψηφισμάτων, η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική, η σχέση της αθηναϊκής δημοκρατίας με τον πολίτη, όπως επίσης και οι περιπέτειες της αθηναϊκής δημοκρατίας κατά την κλασική περίοδο, οι περιορισμοί της κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και η επιβίωσή της κατά την περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

Οι επιγραφές αποτελούν τα κύρια εκθέματα της έκθεσης και πλαισιώνονται με φωτογραφικό υλικό, αντίγραφα αρχαίων ανάγλυφων, χαρακτικά, χάρτες, τοπογραφικά διαγράμματα κ.ά.

Την έκθεση  εγκαινίασε στις 19 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 19.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής, κ. Δημητρίου Σιούφα και του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη.

Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά 09:00 - 20:00
     Σάββατο 09:00 - 17:00
     Κυριακή 09:00 - 15:00

Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210 3709081

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός χώρος της Βουλής των Ελλήνων
Ημερομηνίες:

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-20:00
Σάββατο: 9:00-17:00
Κυριακή: 9:00-15:00

Στην ίδια κατηγορία