Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα

  • Αρχική
  • Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα

Tο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει έκθεση με θέμα «Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα» στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος, στο Σύνταγμα.
Η Έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο που τα δημοτικά τραγούδια πλαισιώνουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των εποχών του έτους (Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων, Αποκριές, κύκλος της άνοιξης και του Πάσχα, θερινό ηλιοστάσιο κ.λπ.), αλλά και εκείνα που σηματοδοτούν τις αλλαγές και τα διάφορα στάδια της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, παιδική ηλικία, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Ακόμη, παρουσιάζονται τα ποικίλα είδη των τραγουδιών, οι χοροί αλλά και τα μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, ιδιαίτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στις προσπάθειες καταγραφής, μελέτης και έρευνας της μακραίωνης αυτής λαϊκής παράδοσης.
Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, χειρόγραφα, μουσικά όργανα, κοστούμια και ηχογραφημένα αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών, τα οποία προέρχονται από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μ. Μερλιέ, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», το Λύκειο των Ελληνίδων, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Ριζάρειο Ίδρυμα, την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» και από άλλους φορείς και ιδιωτικές συλλογές.
Την Έκθεση εγκαινίασε στις 4 Ιουνίου 2008, ώρα 8μ.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή.

Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα , τηλ. 210 3709081
Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά 09:00 – 20:00
                           Σάββατο 09:00 – 17:00
                           Κυριακή 09:00 – 15:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα
Ημερομηνίες:

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-20:00
Σάββατο: 9:00-17:00
Κυριακή: 9:00-15:00

Στην ίδια κατηγορία