Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Αρχική
  • ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στη θεματική του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εντάσσονται παλαιότερες και νέες εκθέσεις αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος. Στόχος τους είναι, μέσα από την προβολή ποικίλου εποπτικού και αρχειακού υλικού, τόσο η ανάδειξη προσώπων και γεγονότων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όσο και η εξοικείωση των μαθητών με έννοιες και θεσμούς. 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

- Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου

Η έκθεση για την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου έχει οργανωθεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και στεγάζεται στο παλαιό μονοτάξιο δημοτικό σχολείο της Νέας Επιδαύρου, το οποίο έχει ανακαινιστεί και συντηρείται με δαπάνες της Βουλής. Εγκαινιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 2014 και έκτοτε είναι ανοιχτή σε κάθε επισκέπτη, κατόπιν επικοινωνίας.

Παράλληλα, το υλικό της έκθεσης είναι προσβάσιμο και σε ψηφιακή μορφή, μέσω της επίσκεψης στο σχετικό πεδίο στον ιστότοπο του Ιδρύματος της Βουλής. 

Τέλος, έχει ετοιμαστεί μια εφαρμογή εικονικής περιήγησης μέσα στον εκθεσιακό χώρο και θα είναι διαθέσιμη από τον Απρίλιο του 2021 στους επισκέπτες του ιστότοπου του Ιδρύματος της Βουλής. 

Στόχος της έκθεσης είναι η εύληπτη παρουσίαση ενός από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και η ανάδειξη των δημοκρατικών και φιλελεύθερων καταβολών του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού βίου.

Μέσα από αναπαραγωγές εγγράφων και έργων τέχνης, σχεδιαγράμματα και χάρτες, παρουσιάζονται: η περιοχή της Επιδαύρου μέσα από τις μαρτυρίες των περιηγητών, η ιστορία του κτιρίου που στεγάζει την έκθεση, οι Επαναστάσεις του 18ου αιώνα και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης, τα τοπικά πολιτεύματα της Επανάστασης, οι εργασίες και οι πρωταγωνιστές της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης, το έργο της, με έμφαση  στο Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος -το πρώτο Σύνταγμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας- και τέλος, η μετέπειτα συνταγματική διαδρομή του ελληνικού κράτους.

 

- «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή»: Απομνημονεύματα των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων προγραμματίζει έκθεση με θέμα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα και αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο 2021. 

Γιατί έγραψαν απομνημονεύματα ο Μακρυγιάννης, ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Δεληγιάννης, ο Φωτάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός αλλά και πολλοί άλλοι; Πώς έφτασαν ως τις μέρες μας; Ποιος ο ρόλος των αρχείων στη διαμόρφωση της ιστορικής σκέψης;

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές της επανάστασης μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες καθώς και από άλλα είδη τεκμηρίων και πηγών. Θα προσεγγίσουν τα γεγονότα του παρελθόντος μέσα από την αντιπαραβολή της αυτοβιογραφικής καταγραφής και της ιστορικής έρευνας. 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαφορετικά Μαθήματα Ιστορίας

Ψηφιακοί Εκπαιδευτικοί Φάκελοι

 

Ένα νέο εκπαιδευτικό υλικό που αποτελεί μια άλλη πρόταση για τη διδασκαλία θεμάτων ιστορίας και δημοκρατίας. 

 

Στηρίζεται σε σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, που επιτρέπουν στον μαθητή να ερευνά, να ανακαλύπτει, να αναπτύσσει την κριτική σκέψη, να αντιλαμβάνεται την έννοια της ατομικής αλλά και της κοινωνικής ευθύνης που φέρει ο πολίτης κάθε δημοκρατούμενης κοινωνίας. 

 

Η πράξη συνδέεται με τη σκέψη και οι μαθητές εμπλέκονται σε μία διαδικασία διερεύνησης ενός κόσμου, άγνωστου συχνά για εκείνους. 

 

Τα ιστορικά γεγονότα προσεγγίζονται ως συντελεσμένες ανθρώπινες πράξεις, σημαντικές για τη μελέτη και την αξιολόγηση του κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου, όπως είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, «Ρήγας και Επανάσταση» και «Ερευνάμε και συζητάμε για τον κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια», που πρόκειται να ψηφιοποιηθούν, σχεδιάστηκαν από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής με την ευκαιρία των εκθέσεων που επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βουλής.