Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκθεση:  «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Αγρίνιο

  • Αρχική
  • Έκθεση:  «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Αγρίνιο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Αγρινίου παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.


Η έκθεση συνεχίζει την πορεία της στο Αγρίνιο– μετά τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.


Η πρώτη γενιά των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, βρέθηκε και στο Αγρίνιο αντιμέτωπη με σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής. Σταδιακά, όμως, κυρίως μέσα από την εργασία και τον δυναμισμό που επέδειξαν κατάφεραν να ενταχθούν πλήρως, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Βασικός άξονας αναφοράς σε αυτή την εργώδη προσπάθεια υπήρξε αναμφισβήτητα και η πολιτιστική τους κληρονομιά, που κατάφεραν να διατηρήσουν κυρίως με τη σύνδεσή τους με τους τόπους καταγωγής τους μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια που έφεραν μαζί τους στο δρόμο της προσφυγιάς. 


Βασικοί άξονες της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου είναι η ζωή πριν το 1922, η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή και στη νέα πατρίδα. Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων; 


Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων. 


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023. 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 
Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2641360419

 

Είσοδος ελεύθερη
 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: και αργίες κλειστά
Τρίτη - Σάββατο: 10:00-13:30, 18:00-21:00
Κυριακή: 11:00-14:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία