Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εγκαίνια έκθεσης: «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό

  • Αρχική
  • Εγκαίνια έκθεσης: «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό

Τα εγκαίνια της μεταφερόμενης εκδοχής της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κυρία Λουκία Κεφαλογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κύριος Ιωάννης Κεχρής, ο πρώην υπουργός κύριος Γεώργιος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων από πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς και πλήθος επισκεπτών.


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις επιμέρους θεματικές ενότητές της μέσα από τα φωτογραφικά τεκμήριά της και να ενημερωθούν για τα αριθμητικά, στατιστικά και γεωγραφικά δεδομένα της εγκατάστασης των προσφύγων του ’22 στην Ελλάδα, μέσα από χάρτες και γραφήματα. 


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους επίσημους χαιρετισμούς. Ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία της μεταφοράς και παρουσίασης της έκθεσης, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυσχέρειες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση στο σύγχρονο, ασταθές διεθνές περιβάλλον. Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, κύριος Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπενθύμισε στον χαιρετισμό του το γεγονός πως η Αττική ήταν η περιοχή της Ελλάδας που δέχτηκε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων μετά τη Μακεδονία. Παράλληλα, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το εύρος των δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής για τα επετειακά έτη 2022 και 2023, μέσα από την οργάνωση και τη μεταφορά των εκθέσεών του. Επίσημο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης πατήρ Μιχαήλ Σταθάκης, ως οικοδεσπότης, εκ μέρους της ενορίας του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.


Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, με τίτλο «Η άφιξη και το πρώτο διάστημα της εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 στην Αθήνα» πραγματοποιήθηκε από τον ιστορικό και εκ των επιστημονικών επιμελητών της έκθεσης, κύριο Νικόλαο Ανδριώτη. Ο κύριος Ανδριώτης ανέπτυξε πολλές και εν πολλοίς άγνωστες  παραμέτρους του θέματος, όπως τα αριθμητικά δεδομένα της ιατρικής περίθαλψης, των γεννήσεων, των θανάτων και των απογραφών του πληθυσμού των προσφύγων και όρισε τον δείκτη για τη χρήση της έννοιας «ανθρωπιστική κρίση». Παράλληλα, παρουσίασε τη νομική διάσταση της ιδιότητας του πρόσφυγα, όπως αυτή διαμορφώθηκε την περίοδο εκείνη από κρατικούς και διακρατικούς οργανισμούς και τέλος, αναφέρθηκε στους τόπους εγκατάστασης των προσφύγων στην Αττική.


Η έκθεση  «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων το 2006. Έκτοτε, σύμφωνα με τη σταθερή προσήλωση του Ιδρύματος στη διάδοση του έργου και των δράσεών του προς όφελος των πολιτών όλης της Επικράτειας, έχει μεταφερθεί σε πλήθος πόλεων στην περιφέρεια, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτές τις κατά τόπους παρουσιάσεις, η έκθεση κάθε φορά εμπλουτίζεται, αλλάζει μορφή και συνομιλεί με τις μνήμες και την ιστορία του κάθε τόπου. Η διαδρομή της θα συνεχιστεί.


Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και τη φιλοξενία στον Μικρασιατικό Σύλλογο Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» και στην ενορία του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 
 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία