Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22

  • Αρχική
  • Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει μια έκθεση μνήμης για τον ερχομό και την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 από την Μικρά Ασία στην Αττική, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22».

 

Φωτογραφίες, έργα τέχνης, κειμήλια, χάρτες και επίσημα έγγραφα της εποχής αποτυπώνουν το πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο στην Αττική του Μεσοπολέμου και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφύγων. Η έκθεση μας ξεναγεί στις πρώτες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καθημερινότητά τους και στις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και άλλων φορέων για την αποκατάστασή τους. Επίσης, παρουσιάζεται η «μεταμόρφωση» της Αττικής με τη δημιουργία νέων συνοικισμών, που πρωτοεμφανίστηκαν τότε και έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλο το λεκανοπέδιο.

 

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων,  το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Αθλητικό Μουσείο του Δήμου Αθηναίων, τη ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και από ιδιωτικές συλλογές.

 

Την έκθεση εγκαινίασε στις 2 Οκτωβρίου 2006 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας, παρουσία της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής, κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα .

 

Tην επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο κύριος Τάκης Μαυρωτάς.


Διάρκεια έκθεσης 3 Οκτωβρίου - τέλη Μαρτίου

 

 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία