Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού Τεκμήρια από την Αδριανούπολη και τη Βάρνα

  • Αρχική
  • Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού Τεκμήρια από την Αδριανούπολη και τη Βάρνα

Η Πρόεδρος της Βουλής εγκαινιάζει την έκθεση «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού: τεκμήρια από την Αδριανούπολη και τη Βάρνα»
«Η Βουλή των Ελλήνων με τη δυναμική συνδρομή του νεοσύστατου Ιδρύματός της επιθυμεί να υποστηρίξει προγράμματα και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες των πολιτών και να συμβάλλουν στην εθνική αυτογνωσία. Πιστεύουμε ότι η παρούσα έκθεση ανταποκρίνεται στο στόχο αυτό, αλλά και πέρα από αυτόν προσφέρει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: όπως δύο αιώνες πριν η ελληνική παιδεία άνοιξε στους βαλκανικούς λαούς το δρόμο για την ελευθερία και τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, έτσι και σήμερα μπορεί να διευρύνει και να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική τους».

 

Αυτά τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα εγκαινιάζοντας απόψε -παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή- την έκθεση «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού: τεκμήρια από την Αδριανούπολη και τη Βάρνα», που στεγάζεται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Κοινοβουλίου, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, στην Πλατεία Συντάγματος. Όπως ανέφερε η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα, «είναι η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενός Ιδρύματος που αποβλέπει πρώτιστα μεν στη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και στην ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης, αποδίδει όμως ιδιαίτερη σημασία και στην ανάδειξη στοιχείων που διαμόρφωσαν τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό».

 

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στο «μεγάλο επίτευγμα της συντήρησης, ηλεκτρονικής καταλογογράφησης και τεκμηρίωσης των 5.000 τόμων της Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, που ανέλαβε οικονομικά η Βουλή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον κορμό της Ελλάδας». Έργο που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη βιβλιοθήκη του, που διαθέτουν τα ανάλογα μέσα και την εμπειρία. «Η συμβολή των νέων τεχνολογιών υπήρξε καθοριστική στο εγχείρημα», υπογράμμισε η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα. «Η σάρωση σπάνιων και πολυτίμων αντιτύπων αύξησε σημαντικά την ηλεκτρονική βάση ψηφιακών βιβλίων, ενώ συγχρόνως θα τα μετατρέψει από δυσεύρετα και απροσπέλαστα έντυπα σε πηγές προσιτές σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς να θέτει στους κινδύνους φθοράς ή κλοπής το ίδιο το βιβλίο», επεσήμανε.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις δυνατότητες επικοινωνίας που προσέφερε η χρήση των νέων τεχνολογιών, «καθώς συνεργάστηκαν αρμονικά και συντονισμένα φορείς και άνθρωποι πολλών ειδικοτήτων, παρ' όλο που βρίσκονταν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας». Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπολιτών έχει την έδρα του και φυλάσσει τη συλλογή των βιβλίων στη Θεσσαλονίκη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο ανέλαβε την καταλογογράφηση, την τεκμηρίωση του υλικού, καθώς και την επιλογή των έργων που εκτίθενται και τη σύνταξη του Οδηγού που συνοδεύει την Έκθεση. Συντήρηση και βιβλιοδεσία έγιναν σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Αθήνας, του Ηρακλείου της Κρήτης και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης της Άνδρου. Ο συντονισμός των εργασιών και η πραγματοποίηση της Έκθεσης ρυθμίστηκαν μέσω του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης της Βουλής στην Αθήνα.

 

3 Νοεμβρίου 2004 - 20 Φεβρουαρίου 2005

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα
Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία