Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα στα Ιωάννινα

  • Αρχική
  • Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα στα Ιωάννινα

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών για τον εορτασμό της 96ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου οργανώνουν έκθεση με θέμα «Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα».
Η Έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2008 στον Εκθεσιακό του Χώρο στην Αθήνα, αναδεικνύει τον τρόπο που τα δημοτικά τραγούδια πλαισιώνουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των εποχών του έτους (Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων, Αποκριές, κύκλος της άνοιξης και του Πάσχα, θερινό ηλιοστάσιο κ.λπ.), αλλά και εκείνα που σηματοδοτούν τις αλλαγές και τα διάφορα στάδια της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, παιδική ηλικία, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Ακόμη, παρουσιάζονται τα ποικίλα είδη των τραγουδιών, οι χοροί αλλά και τα μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο, ιδιαίτερες ενότητες είναι αφιερωμένες στην Ήπειρο, καθώς και στις προσπάθειες καταγραφής, μελέτης και έρευνας της μακραίωνης αυτής λαϊκής παράδοσης.
Την Έκθεση και θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Γεώργιος Σούρλας, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νίκος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας της Βουλής και Ευάγγελος Χρυσός, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος.

Μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών
Παρασκευοπούλου 4,  452 21  Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 25 233

Διάρκεια έκθεσης: 20 Φεβρουαρίου - 27 Μαρτίου 2009
Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός χώρος της Βουλής των Ελλήνων
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Κυριακή: 9:00-13:00, 17:00-20:00

Στην ίδια κατηγορία