Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Ιεράπετρα

  • Αρχική
  • «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Ιεράπετρα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και το Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας εγκαινιάζουν την έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», η οποία θα φιλοξενηθεί  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας από τις 30 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2013, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Κύρβεια 2013.

Η αρχική έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007. H νέα έκθεση καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη.

Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών. Στον εμπλουτισμό της έκθεσης συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Η έκθεση αποτυπώνει τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το πολιτικο- ιστορικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων και προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης. Έγγραφα, φωτογραφίες και χάρτες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στην Κρήτη με την άφιξη των προσφύγων του ’22 και αποτυπώνει τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας στις 30 Ιουλίου 2013 και ώρα 21:00. Την ημέρα των εγκαινίων, πρόσφυγες θα αφηγηθούν γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και ο δρ. Ιστορίας Νίκος Ανδριώτης θα μιλήσει με θέμα: «Η άφιξη και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη».

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας
Δημοκρατίας 31
Τηλ.: 2842 340326
Διάρκεια έκθεσης: 30/07/2013-25/08/2013

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας
Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία