Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

60 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου

  • Αρχική
  • 60 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα διοργάνωσε έκθεση με θέμα: «60 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλληνες και Αυστραλοί στον κοινό αγώνα για την ελευθερία».

 

Από όλα τα περιστατικά της κοινής ιστορίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συμβολή των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας στην υπεράσπιση της Ελλάδας το 1941, είναι η πιο σημαντική, καθώς άλλαξε βαθύτατα τις σχέσεις των δύο χωρών, φέρνοντας τους δύο λαούς πιο κοντά μέσα από τον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Αυτή την πτυχή του πολέμου θέλει να παρουσιάσει  η έκθεση, που σηματοδοτεί το πλησίασμα των λαών σε καιρούς δύσκολους.

 

Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό φωτογραφικό υλικό από το Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας (Australian War Memorial), που προέρχεται από Αυστραλούς στρατιώτες. Επίσης, εκτίθεται υλικό από το Πολεμικό Μουσείο Ελλάδος, το Ελληνικό Λογοτεχνικό Αρχείο, το Λύκειο των Ελληνίδων, την Ταινιοθήκη Ελλάδας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης – Οίκος Α. και Μ. Καλοκαιρινού, το Μουσείο Μάχης της Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης, το Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκη και ιδιωτών.

 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 2005 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, παρουσία της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα και του Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελληνική Δημοκρατία, κυρίου Paul Tighe .

έως τις 15 Οκτωβρίου 2005

Δείτε την αφίσα της έκθεσης εδώ

 

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα
Ημερομηνίες:

-

Στην ίδια κατηγορία