Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η έκθεση «Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος»

  • Αρχική
  • Η έκθεση «Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος»

Έντεκα ενότητες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, χτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας

 

Ποιήματα, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και άλλα τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η νέα ενότητα «Ο Αναγνωστάκης και η Κρήτη» εμπλουτίζει την έκθεση με αρχειακά τεκμήρια από τοπικές ιδιωτικές συλλογές.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου κατόπιν συνεννοήσεως με το Τμήμα Παιδείας και δια βίου μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις για τον Μανόλη Αναγνωστάκη: Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου εκδήλωση με θέμα «Το θέμα είναι τ ώ ρ α  τι λες» - Ο χρόνος στο έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου η εκδήλωση «Το θέμα είναι τ ώ ρ α  τι λες» - Η πολιτική επικαιρότητα του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη.

 

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν εκτός από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης.  

 

Διάρκεια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου -  8 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00π.μ.-1.30 μ.μ. και 6.00 π.μ. – 9.00 μ.μ., Σαββατοκύριακο 10.00 π.μ.- 2.00 μ.μ. και 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 6:00-21:00, 9:00-13:30
Σάββατο: 10:00-14:00, 18:00-21:00
Κυριακή: Κλειστά

Στην ίδια κατηγορία