Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη Γ΄ κύκλος: Εμπόριο και επιχειρηματικότητα

  • Αρχική
  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη Γ΄ κύκλος: Εμπόριο και επιχειρηματικότητα

Tο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γ΄ κύκλου της σειράς εκθέσεων με γενικό τίτλο «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη». 

 

Χαιρετισμό απεύθυναν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κα Αγγελική Κουκουβου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κος Λάζαρος Σεφιχά, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, η ευρωβουλευτής, κα Μαρία Σπυράκη, και η πρώην πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, κα Ισμήνη Κριάρη.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης, κος Γεώργιος Κωνσταντινίδης, μίλησε για την όλη σύλληψη και υλοποίηση της σειράς αυτής εκθέσεων, καθώς και για την επιλογή και τη σημασία των χώρων που τη φιλοξένησαν: αρχικά, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την κοινωνία και τον πολιτισμό· στη συνέχεια, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό· και τέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον γ΄ και τελευταίο αυτό κύκλο, σημειώθηκε η συμβολή χριστιανών και εβραίων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών, τεχνιτών και υπαλλήλων, στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια που παρουσιάζονται. 

 

Εν συνέχεια, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, κος Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινίασε την έκθεση. Ακολούθησε ξενάγηση από τον κο Γεώργιο Κωνσταντινίδη. Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, κος Κώστας Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Αμπελόκηπων κος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο πανοσολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, η γενική πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κα Σίβυλλα Μπέντικ, η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη, κα Έβελυν Wallner-Παπαδοπούλου, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπίκος, καθώς και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

 

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης, εκδοτικό πόνημα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

 

Η εκθεσιακή αυτή τριλογία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Αρχείου Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Ξεκίνησε να παρουσιάζεται τον Μάρτιο του 2022, και ο γ΄ κύκλος θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου 2023. 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μανώλη Ανδρονίκου 6, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2313 310 201 
 

Photo credits: Eυγενική παραχώρηση του Πέτρου Παπακυριακού (© petros papakiriakou)

EXHIBITION INFORMATION

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΡΧΕΙΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Κυριακή: 8:30-15:30

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ

Στην ίδια κατηγορία