Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Κιλκίς

  • Αρχική
  • «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Κιλκίς

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια της έκθεσης που έχει οργανώσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Κιλκίς. Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής», σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα και Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο ταγματάρχης Σπυρίδων Πασχάλης ως εκπρόσωπος της 71ης Α.Μ Ταξιαρχίας «Πόντος», οι πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» Παναγιώτης Δαμιανίδης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών «Ο Άγιος Τρύφων» Ευαγγελία Μαυρομάτη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Νομού Κιλκίς και εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε η  επιστημονική συνεργάτιδα του Δήμου Κιλκίς Μαίρη Τσοτσάκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Δημήτριος Κυριακίδης, Γεώργιος Γεωργαντάς και Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Στους χαιρετισμούς τους, οι ομιλητές υπογράμμισαν την τεράστια επίδραση που άσκησε η παρουσία των προσφύγων στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς, αναδεικνύοντας παράλληλα το επίτευγμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στο ελληνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, τονίστηκε ο σταθερός στόχος της έκθεσης, που είναι η ανάδειξη της υπέρβασης του τραύματος της Καταστροφής και της Προσφυγιάς μέσα από τη μουσική κληρονομιά και δημιουργία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των επισήμων και των επισκεπτών στις θεματικές ενότητες, τα φωτογραφικά και οπτικοακουστικά τεκμήρια της έκθεσης από τα στελέχη του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Καλλιόπη Τζωρτζάτου και Γιώργο Σταθακόπουλο.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία στην οργάνωση και παρουσίαση της έκθεσης τον Δήμο Κιλκίς και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Θεμιστοκλή Κοσμίδη, για την άοκνη μέριμνά του σε κάθε πτυχή της προετοιμασίας της. Για την παραχώρηση των πρωτότυπων τεκμηρίων και των μουσικών οργάνων, το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς και ιδίως τον κο Βασίλειο Μακρίδη. Για την παραχώρηση και φροντίδα των παραδοσιακών ενδυμασιών, την Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και τον πρόεδρό της Παναγιώτη Δαμιανίδη, που προσέφεραν τη γυναικεία φορεσιά από την Τραπεζούντα, καθώς και το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κιλκίς και την πρόεδρό του Δάφνη Νιάκα, που προσέφεραν τη γυναικεία φορεσιά από την Τσούκνα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Τέλος, τον κο Βαλάντη Χατζηλάρη για τη γενναιόδωρη συμβολή του στον καλλωπισμό της έκθεσης.


Εκθεσιακός χώρος της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής»
Διεύθυνση: Νικολάου Παναγιώτου 50, Κιλκίς 611 00
Τηλ. επικοινωνίας: 23413-52209, 23413-52210
Διάρκεια: 30 Ιουνίου - 2 Σεπτεμβρίου 2024 
Ωράριο: Δευτέρα & Τετάρτη 19:00 - 21:30
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εκθεσιακός χώρος της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής», Κιλκίς.
Ημερομηνίες:

-

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: 19:00-21:30
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη: 19:00-21:30
Πέμπτη - Κυριακή: Κλειστά

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ