Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

«Τα τραγούδια του ξεριζωμού» Έκτη μουσική εκδήλωση στο πάλκο της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και οι ΣυνΩΔΗπόροι Ζωγράφου, στο πλαίσιο του κύκλου παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «“Σήκω ψυχή μου”!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22», διοργανώνουν βραδιά αφιερωμένη στη μουσική των προσφύγων με τίτλο «Τα τραγούδια του ξεριζωμού», το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Κοινοβουλευτισμός και οργάνωση του κράτους στην Κρητική Πολιτεία (1898-1913)»

  • November 07, 2023
  • Comments (0)

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Κοινοβουλευτισμός και οργάνωση του κράτους στην Κρητική Πολιτεία (1898-1913)»

Η Κρητική Πολιτεία (1898-1913) αποτελεί μια περίοδο παραγνωρισμένη τόσο στη συλλογική μνήμη όσο και στην ιστοριογραφία. Την προσοχή συγκεντρώνουν τα χρόνια του 19ου αιώνα, με τους ηρωικούς αγώνες και τις διαδοχικές επαναστάσεις, ενώ η Κρητική Πολιτεία αντιμετωπίζεται, συνήθως, ως μεταβατικό διάστημα, ένας προθάλαμος της Ένωσης με την Ελλάδα. Μια τέτοια εικόνα, παρότι αντικατοπτρίζει τους πόθους του κρητικού λαού της εποχής, ενέχει έναν κίνδυνο: την υποβάθμιση των σοβαρών μετασχηματισμών και κατακτήσεων των χρόνων αυτών, σε ιδεολογικό, θεσμικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Πολιτική και Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία, 1898-1913

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» παρουσιάζουν την έκθεση «Πολιτική και Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία, 1898-1913» στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, στη Λεωφόρο Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή).

Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης. 

 

Νέα έκδοση: Φαίδων Βεγλερής

  • October 18, 2023
  • Comments (0)

Η πολύτιμη και ζωντανή παρακαταθήκη της Δόμνας Σαμίου

H αίθουσα της Γερουσίας, τα θεωρεία και οι παρακείμενοι χώροι γέμισαν ασφυκτικά από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, με κόσμο όλων των ηλικιών. Στη συνέχεια, γέμισαν από τα λόγια των ομιλητών, έμπλεα σκέψης και αγάπης, καθώς και από παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια εξαίσια. Όλα αυτά, στην εκδήλωση για τη ζωή και το έργο της Δόμνας Σαμίου, που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου. Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο του κύκλου παράλληλων δράσεων της έκθεσης του Ιδρύματος «“Σήκω ψυχή μου”!...

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Κύπρο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.

Ειδικό αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου

  • October 05, 2023
  • Comments (0)

Μεταφορά έκθεσης «Μαρία Κάλλας» στη Λευκάδα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Μαρία Κάλλας» στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στη Λευκάδα από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.  

Subscribe to