Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών. Εγκαίνια της έκθεσης στα Ιωάννινα

  • Αρχική
  • Blogs
  • parliamentadmin's blog
  • Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών. Εγκαίνια της έκθεσης στα Ιωάννινα

Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών. Εγκαίνια της έκθεσης στα Ιωάννινα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, εγκαινίασε την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022, την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Τα κομβικά γεγονότα που συνιστούν την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, η οργάνωση και οι λειτουργία της Βουλής αναδεικνύονται στην έκθεση μέσα από αναπαραγωγές φωτογραφιών, χαρακτικών, εφημερίδων και εντύπων, πρωτότυπα αντικείμενα και πιστά αντίγραφα, γραφήματα με στατιστικά στοιχεία και χάρτες.


Η έκθεση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), συνοδεύεται από έντυπο κατάλογο, ενημερωτικό φυλλάδιο, διαδικτυακή εφαρμογή και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρουσιάστηκε αρχικά από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Σέκερη 1 και Βασ. Σοφίας 11). Έκτοτε, έχει ταξιδεύσει και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρώτος της σταθμός ήταν το Ναύπλιο, στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού, τον Σεπτέμβριο του 2020, δεύτερος η Ιτέα, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021 και τρίτος, τα Φιλιατρά, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021. Ταυτόχρονα, μια άλλη εκδοχή της φιλοξενείται μόνιμα από τον Οκτώβριο του 2021 στη Στοκχόλμη, σε συνεργασία με την εκεί Ελληνική Πρεσβεία. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων θα φιλοξενηθεί έως τις 29 Απριλίου 2022.


Την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε η Α. Ε. πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο γραπτό μήνυμά της, ανέδειξε τα στοιχεία αντιπαράθεσης αλλά και συναίνεσης που διατρέχουν τον κοινό πολιτικό βίο των Ελλήνων, ως εγγυήσεις της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, κος Μωυσής Ελισάφ, τόνισε στην ομιλία του τη σημασία που έχει η έκθεση για την πόλη των Ιωαννίνων και παράλληλα ανέδειξε τη διαδρομή δύο σχεδόν αιώνων του ελληνικού Κοινοβουλευτισμού ως κομβικό στοιχείο της συλλογικής ταυτότητας του Ελληνισμού. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κος Κωνσταντίνος Τασούλας στον γραπτό χαιρετισμό του ανέτρεξε στις θεματικές της έκθεσης, εστίασε στην κοινοβουλευτική ιστορία των Ιωαννίνων και υπογράμμισε τα οφέλη της επίσκεψης στην έκθεση για τους πολίτες και τους μαθητές των Ιωαννίνων. Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου, υπογράμμισε την διαχρονικά αμφίδρομη σχέση μεταξύ των φορέων του Κοινοβουλευτισμού και του σώματος των πολιτών και τη συνακόλουθη νομιμοποίηση και αποδοχή του κοινοβουλευτικού συστήματος από τους τελευταίους, ιδίως μέσα από τη διαδικασία των εκλογών. Τέλος, ο κος Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, παρουσίασε την πολιτική ζωή των Ιωαννίνων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, με έμφαση στη δράση σημαντικών τοπικών βουλευτών μέσα από την ένταξή τους στα κυρίαρχα κόμματα της εποχής. Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, κα Κλεοπάτρα Εξάρχου. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους της έκθεσης.
 

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Αδαμάντιου Κοραή 1, Ιωάννινα 454 44, τηλ. 2651 075131
Διάρκεια: 23.3.2022–29.4.2022
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΕΜΠΤΗ: 08:00-15:00 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08:00-21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00-13:00, 18:00-21:00

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους σε επιπλέον υλικό, στο site του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων:
https://foundation.parliament.gr/el/ekthesi/boyli-ton-ellinon-oi-stathmoi-mias-diadromis-shedon-diakosion-eton

Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε και εικονικά στην κύρια εκδοχή της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα (Σέκερη 1Β, ισόγειο Μεγάρου Αρβανίτη), μέσω της ψηφιακής εφαρμογής περιήγησης 360 μοιρών:
https://foundation.parliament.gr/VoulhFoundation/VoulhFoundationPortal/images/site_content/voulhFoundation/360/koinovouleftismos/index.htm


 

Φίλτρα Αναζήτησης