Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Νέα ψηφιακή έκδοση: Πόλη – Δημοκρατία – Αρχιτεκτονική

  • Αρχική
  • Νέα ψηφιακή έκδοση: Πόλη – Δημοκρατία – Αρχιτεκτονική

Νέα ψηφιακή έκδοση: Πόλη – Δημοκρατία – Αρχιτεκτονική

Πόλη – Δημοκρατία – Αρχιτεκτονική, Πρακτικά ημερίδας (Χανιά, 30 Οκτωβρίου 2017), επιστημονική επιμέλεια Αμαλία Κωτσάκη, 201 σελ., Αθήνα 2020, ψηφιακή έκδοση.

 

Κυκλοφόρησαν από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε ψηφιακή μορφή, τα πρακτικά της ημερίδας Πόλη – Δημοκρατία – Αρχιτεκτονική, σε επιστημονική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Ο τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην προσυνεδριακή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων «Ο Χρυσόστομος», στις 30 Οκτωβρίου 2017 στα Χανιά, στο πλαίσιο του κεντρικού συνεδρίου του Ιδρύματος με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία», που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο τόμος διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν το κρίσιμο ερώτημα του κατά πόσον η αρχιτεκτονική, και ο χώρος γενικότερα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και πώς η δημοκρατία επηρεάζει τη διαμόρφωση του χώρου αντίστοιχα, εστιάζοντας κυρίως στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα.


Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πρωτότυπες έρευνες που εκπόνησαν φοιτητές της  Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του  εργαστηρίου «Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη» (εαρινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2016-2017).

Η έκδοση διατίθεται ελεύθερα στο κοινό σε μορφή PDF.

Σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας και τα πρακτικά της δεύτερης προσυνεδριακής ημερίδας με τίτλο «Νεωτερικότητα και βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα», που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, στις 23 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.