Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα της Δημοκρατίας

  • Αρχική
  • Η Βουλή τίμησε την Ημέρα της Δημοκρατίας

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα της Δημοκρατίας

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση την  Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία καθιερώθηκε με το ψήφισμα της 8ης Νοεμβρίου 2007 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι «είναι εγκληματική ανευθυνότητα όσων επιχειρούν να μετατρέψουν τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας σε κρίση δημοκρατίας».


Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι: «Η δημοκρατία δεν είναι μια αυτονόητη και δεδομένη πολιτική κατάσταση. Επικράτησε σταδιακά στο δυτικό κόσμο με τη σημερινή μορφή της αντιπροσωπευτικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μετά από σκληρούς αγώνες και αιματηρές επαναστάσεις.


Παραμένει και σήμερα ένα ζητούμενο, ένα στοίχημα που συνεχώς κερδίζεται με θυσίες, με αγώνες, με επαγρύπνηση.


Αν παλιότερα η αγωνία των πολιτών και οι αγώνες τους ήταν για την αποδέσμευσή τους από μοναρχικά, τυραννικά και καταπιεστικά πολιτεύματα, σήμερα η ανησυχία όλων μας αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας μας, στη στάθμη του δημοκρατικού πολιτισμού που έχουμε κατακτήσει.

 

Πρόεδρος Βουλής: «Προσπάθεια απαξίωσης συλλήβδην της πολιτικής»


Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία των πολιτών που όλο και περισσότερο θεωρούν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους.


Έχουμε να αναμετρηθούμε με μια συστηματική και επίμονη προσπάθεια απαξίωσης συλλήβδην της πολιτικής, των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και του ίδιου του Κοινοβουλίου».  
Στο σημείο αυτό ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί περί «στοχοποίησης των βουλευτών που διαφωνούν μαζί μας».
«Πολλές φορές  - ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος - τοποθετήσεις, δηλώσεις, σχολιασμοί, απόψεις που συλλήβδην ισοπεδώνουν τα πάντα και τους δημοκρατικούς θεσμούς και το Κοινοβούλιο δεν έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα, αλλά κρύβουν και τον κίνδυνο στον οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα.  Η δημοκρατία είναι και υπόθεση κάθε πολίτη και θεωρώ πως είναι ό,τι χειρότερο να ακούγονται απαράδεκτες δηλώσεις, όπως αυτές του προέδρου της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί που ακούστηκαν στην πρόσφατη κινητοποίησή τους, ο οποίος είπε ότι «θα στοχοποιήσουμε τους βουλευτές αν διαφωνούν μαζί μας», δηλαδή αν διαφωνούν με τις απόψεις του.

 

«Δεν στοχοποιούνται οι βουλευτές»


Είναι δυνατόν να μιλά κάποιος για στοχοποίηση των βουλευτών, των εκπροσώπων του ελληνικού λαού; Οι βουλευτές στα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπως και στην πατρίδα μας, λειτουργούν τηρώντας το Σύνταγμα, υπακούοντας στη συνείδησή τους και μόνο. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται από κάποιους.  Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι  ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, οι πολιτικοί, οι βουλευτές που επιδιώκεται να είναι φοβισμένοι και απαξιωμένοι, θα είναι ευάλωτοι και αυτό θα σήμαινε το αρνητικότερο όλων για την εξέλιξη και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας».


Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «στόχος μας είναι μια ουσιαστική, γνήσια, αυθεντική δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι: «Οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία έχουν διαφοροποιηθεί:  Η κατάλυση των οικονομικών συνόρων, η επιδίωξη των αγορών να επιβάλουν την απόλυτη κυριαρχία τους, η σύμπτωση ενίοτε οικονομικής δύναμης και ελέγχου των Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας, με επιδίωξη όχι μόνο την ενημέρωση του πολίτη και τον έλεγχο της εξουσίας αλλά και τη διαμόρφωση συνειδήσεων και επιβολή απόψεων, οι εκρηκτικές αλλαγές στην επικοινωνία χάρη στην τεχνολογία, η συμμετοχή της χώρας μας σε ευρύτερους σχηματισμούς δημιουργούν νέες σύνθετες καταστάσεις και νέες προκλήσεις για την Δημοκρατία. Καλούμαστε να καλύψουμε ατέλειες ή αντινομίες, να μεριμνήσουμε για τον περιορισμό του δημοκρατικού ελλείμματος, αποτέλεσμα της πολύπλοκης μορφής της κοινωνίας μας».
 

Βράβευση μαθητών σε διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής
 

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία βράβευσε 47 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα τη Δημοκρατία. Από το 2008, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και μετά από πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, η οποία έγινε αποδεκτή, το ευρύτερο πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συμμετέχουν σε διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής.


Όπως επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος «κάθε ενέργεια που στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών και των νέων με τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και που κρατά σε εγρήγορση τη δημοκρατική συνείδηση του αυριανού ενεργού πολίτη, πιστεύω ότι είναι μία πολύτιμη επένδυση για το μέλλον».


Οι βραβευμένοι μαθητές μαζί με τους κηδεμόνες – συνοδούς τους ξεναγήθηκαν μετά την εκδήλωση στο Μέγαρο της Βουλής.