Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδήλωση για την παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων της σειράς «Κείμενα Μνήμης»

  • Αρχική
  • Blogs
  • admin's blog
  • Εκδήλωση για την παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων της σειράς «Κείμενα Μνήμης»

Εκδήλωση για την παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων της σειράς «Κείμενα Μνήμης»

•    Αρτέμιος Ν. Μίχος, Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου

•    Χριστόφορος Περραιβός, Απομνημονεύματα πολεμικά

που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης
της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5)
την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00
 

Η σειρά περιλαμβάνει απομνημονεύματα/ημερολόγια και ιστοριογραφικά κείμενα του 19ου αιώνα για το 1821, σε σύγχρονες, σχολιασμένες εκδόσεις με εισαγωγική μελέτη για τους συγγραφείς και το έργο τους και εντάσσεται στον κύκλο δράσεων «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία - Αρχεία - Μνήμη» του Ιδρύματος.


Ο διευθυντής της σειράς «Κείμενα Μνήμης» Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, θα παρουσιάσει τη σειρά.


Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, θα μιλήσει για τον τόμο Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου του Αρτέμιου Ν. Μίχου, τον οποίο έχει συνεπιμεληθεί.


Ο Βαγγέλης Σαράφης, ιστορικός, ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ, επιστημονικός συνεπιμελητής του τόμου Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου του Αρτέμιου Ν. Μίχου, θα μιλήσει για τη διαδρομή του χειρογράφου μέχρι την έκδοσή του.


Ο Στέφανος Παπαγεωργίου, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει για τον τόμο Απομνημονεύματα πολεμικά του Χριστόφορου Περραιβού, τον οποίο έχει επιμεληθεί.


Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, θα μιλήσει για «Τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του ’21 ως ανάγνωσμα για μη ιστορικούς».
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Φίλτρα Αναζήτησης