Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου

  • Αρχική
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου (1915-2004).


Συγγραφέας, λογοτέχνης, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1936 με μια μελέτη για τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Θα επανεμφανισθεί το 1947 με το Δοκίμιο Ι (μια σημαντική μελέτη για το έργο του Διονυσίου Σολωμού). Το 1955 εκδόθηκε η ποιητική του συλλογή Μικρά Σύρτις. Κυριαρχικό στοιχείο στη δημιουργική του πορεία υπήρξε η αναζήτηση της πνευματικότητας μέσα από τη μελέτη της αρχαίας κληρονομιάς και των μεγάλων θρησκευτικών παραδόσεων αλλά και με την ενασχόλησή του με μείζονες δημιουργούς όπως ο Φρίντριχ Χαίλντερλιν, ο Ουίλλιαμ Μπλέικ, ο Αρθούρος Ρεμπώ, ο Ο. Μ. Γέιτς, ο Έζρα Πάουντ, ο Αντρέ Ζιντ κ.ά.


Κρατώντας επίμονη απόσταση από την πνευματική αγορά και τη δημοσιότητα, θα αφιερωθεί στην ποίηση, στη μετάφραση και στη μελέτη μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παπαδιαμάντης, ο Σικελιανός, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Σαραντάρης κ. ά.


Το 1961, στο κορυφαίο του δοκίμιο «Το χαμένο κέντρο», που θα γράψει με αφορμή τόμο αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη, ο Λορεντζάτος θα σταθεί κριτικά απέναντι στον νεωτερικό πολιτισμό της Δύσης, έναν «πολιτισμό χωρίς κέντρο, χωρίς Θεό», εντάσσοντας στον πνευματικό του ορίζοντα την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και συνηγορώντας υπέρ της επιστροφής της ποίησης στην «ουράνια ρίζα».


Τιμήθηκε το 1988 με το Α' κρατικό βραβείο κριτικής-δοκιμίου, το οποίο δεν αποδέχτηκε, ενώ το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Μανόλης Παπουτσάκης, διευθυντής του Δελτίου Βιβλικών Μελετών, με θέμα
«Σεφέρης και Λορεντζάτος: ο αγνοημένος δρόμος και ο μακρύτερος δρόμος».

Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα «Η κριτική της Ιστορίας στη Μικρά Σύρτι του Ζήσιμου Λορεντζάτου».

Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, με θέμα «Η Ελλάδα του Λορεντζάτου».

Συντονίζει ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στον κύκλο «Πρόσωπα Άξια Τιμής», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ