Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγή Παπαληγούρα

  • Αρχική
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγή Παπαληγούρα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγή Παπαληγούρα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγή Παπαληγούρα (1917-1993). Πολιτικός με σπάνια θεωρητική κατάρτιση αλλά και ρεαλιστική προσήλωση στην πράξη, ο Παναγής Παπαληγούρας άσκησε καίριες αρμοδιότητες στην οικονομική πολιτική σε κρίσιμες περιόδους –από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση μέχρι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην EOK.

Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1917, σπούδασε νομικά και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1936) και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης (1940). Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στη Μέση Ανατολή ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Μετά την απελευθέρωση εκλέχθηκε βουλευτής Αργολίδας και Κορινθίας με το Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα και διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εφοδιασμού. Διετέλεσε Υφυπουργός και Υπουργός Εμπορίου και Υπουργός Συντονισμού με την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπάγου, Υπουργός Εμπορίου επί κυβερνήσεως ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και, αργότερα, Υπουργός Συντονισμού και Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε διάφορες κυβερνήσεις. Κατά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη, κρατήθηκε και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκο περιορισμό. Την περίοδο της Μεταπολίτευσης διετέλεσε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (1974) και υπουργός Συντονισμού στις δύο κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τιμήθηκε με Αριστείο ανδρείας, Εξαιρέτων Πράξεων, Πολεμικό Σταυρό, Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ μετά ξιφών από τον Βασιλέα Παύλο, και, ως υπουργός Εξωτερικών, με τον Μεγαλόσταυρο της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.ά. 

Στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής, θα μιλήσουν οι Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, και Κωνσταντίνα E. Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα συντονίσει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ