Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων

  • Αρχική
  • Συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων

Συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων

Κορυφώνεται αύριο το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, η ΙΣΤ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος. Την αυριανή συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των  κομμάτων και υπουργοί.

Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων, που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου. Τις δύο αυτές ημέρες συνεδρίασαν οι αντίστοιχες με τις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής και συγκεκριμένα των  Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, των Οικονομικών Υποθέσεων - Παραγωγής και Εμπορίου και των Κοινωνικών Υποθέσεων.

 Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, παρακολούθησε τις σημερινές συνεδριάσεις των Επιτροπών και καλωσόρισε στο Κοινοβούλιο τους έφηβους βουλευτές επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ωριμότητα και το βάθος των τοποθετήσεων τους.

 

                            Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών

 

Η φετινή καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ότι οι έφηβοι βουλευτές επεξεργάστηκαν στις επιτροπές «έτοιμα νομοσχέδια» και κλήθηκαν να καταθέσουν απόψεις, παρατηρήσεις αλλά και αντιρρήσεις. Νομοσχέδια τα οποία αύριο στην Ολομέλεια θα τα ψηφίσουν.

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητήθηκε το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, οι αιτίες του και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Προήδρευσαν οι βουλευτές Παντελής Ασπραδάκης και Γιάννης Βούρος.  

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, οι μαθητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά στην ελληνική ιθαγένεια των ομογενών και των νομίμως διαμενόντων στη χώρα μεταναστών. Προήδρευσαν οι βουλευτές Άννα Νταλάρα και Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Η εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας, απασχόλησε τους έφηβους βουλευτές της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Προήδρευσαν οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Πέμη Ζούνη.

 

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που προήδρευσαν οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης οι έφηβοι βουλευτές ασχολήθηκαν με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας. Ιδιαίτερα τόνισαν την ανάγκη εξάπλωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη χρήση υβριδικών οχημάτων και ποδηλάτου για τις μετακινήσεις.

 

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου προήδρευσαν οι βουλευτές Σπύρος Κουβέλης και Κωστής Χατζηδάκης, οι έφηβοι βουλευτές συζήτησαν για το καυτό θέμα των ναρκωτικών. Ειπώθηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αποποινικοποίηση ή όχι της χρήσης ναρκωτικών, ενώ οι περισσότεροι έφηβοι βουλευτές εστίασαν την προσοχή τους στην έλλειψη σοβαρής ενημέρωσης και πρόληψης από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση της μάστιγας και ζήτησαν την παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία.

 

Τις συνεδριάσεις των επιτροπών παρακολούθησαν ακόμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας Θάνος Παπαϊωάννου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός.

 

Οι έφηβοι βουλευτές μίλησαν και εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης  για την οικονομική κρίση και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αλλά και τις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη γενιά τους, για τη σημασία της καλλιέργειας αισθήματος προσωπικής ευθύνης για την πορεία της κοινωνίας μας, ενώ τόνισαν και τη μοναδική εμπειρία που είχαν με τη συμμετοχή τους στις εργασίες του εκπαιδευτικού προγράμματος.