Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Συνέδριο: «Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα»

  • Αρχική
  • Συνέδριο: «Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα»

Συνέδριο: «Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα», στην αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων στις 16-18 Φεβρουαρίου 2023.


Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε το τέλος ενός μεγάλου εθνικού προγράμματος, της Μεγάλης Ιδέας, και συνοδεύθηκε από την τραυματική εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Επέφερε, επιπλέον, ένα σοβαρό κενό σε πολιτικό, ιδεολογικό και πνευματικό επίπεδο. Η αναζήτηση, όμως, μιας νέας προοπτικής για τη χώρα ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Ήδη κατά την τετραετία του Ε. Βενιζέλου (1928-1932), ο πολιτικός κόσμος είχε ξεκινήσει τη διαμόρφωση μιας εκδοχής του νέου προγράμματος, που οδηγείτο από την επιδίωξη της ανάπτυξης και της οργανικής ένταξης στην Ευρώπη. Σύντομα, νέες οπτικές του αστικού κόσμου, από διανοουμένους συνδεδεμένους με τη «γενιά του ’30», θα επεξέτειναν αυτήν τη δυναμική, ενώ η νεοεμφανιζόμενη Αριστερά έμελλε να διατυπώσει τις δικές της διεκδικήσεις για το μέλλον της χώρας, με κορύφωση τη δεκαετία του 1940. Αρχικά, οι αναζητήσεις αυτές συνεπλάκησαν με τις μεγάλες αβεβαιότητες του ευρωπαϊκού και του διεθνούς σκηνικού από τη δεκαετία του 1930 έως τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Η μεταπολεμική εποχή έφερε, σε μεγάλο βαθμό, την εκπλήρωση παρόμοιων αναζητήσεων, στο τρίπτυχο ανάπτυξη - δημοκρατία - Ευρώπη. 

 

Το συνέδριο δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή «ιστορία» (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιδιώκει να εστιάσει στα πεδία των πολιτικών σχεδιασμών, των προγραμματικών στόχων και στη διάδρασή τους με κομβικά σημεία της πολιτικής πράξης, από την επαύριον της Μικρασιατικής Καταστροφής έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, έμφαση θα δοθεί στις πολιτικές/διανοητικές προσπάθειες διαμόρφωσης μιας εξέλιξης που, ύστερα από αγώνες, διαμόρφωσε τις μεγάλες επιλογές της σύγχρονης Ελλάδας στο διάστημα 1922-1989/91. Οι θεματικοί του άξονες είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθοι:


•    η αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης: στρατηγικοί στόχοι, σχεδιασμοί, πρακτικές πρωτοβουλίες, 
•    η σχέση της ανάπτυξης με την κοινωνία,
•    ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη: ιδεολογικές βάσεις, πολιτικές στοχεύσεις, και η πρακτική εφαρμογή από το Σχέδιο Μπριάν του 1929 στην προσχώρηση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1979,
•    η πρόσληψη του διεθνούς συστήματος και οι ελληνικές επιλογές στο πλαίσιό του.