Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Κιλκίς

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Κιλκίς

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Κιλκίς παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 στις 12:00, στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής», στο Κιλκίς.

 

Ο νομός και η πόλη του Κιλκίς έχουν ταυτιστεί με τις ζωντανές μνήμες της παρουσίας των προσφύγων του ’22. Κατέχουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ελλάδα ως προς τους αριθμούς των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί και ως προς τα ποσοστά τους επί του συνολικού πληθυσμού. Ως εκ τούτου, αποτελούν έναν πολύ σημαντικό σταθμό στην έως τώρα διαδρομή των παρουσιάσεων της έκθεσης. Μια διαδρομή, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου, τη Λευκωσία στην Κύπρο, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Λιβαδειά και την Έδεσσα.

 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες. Η πρώτη, μας ταξιδεύει στη ζωή και τη μουσική των Ελλήνων στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922. Στη συνέχεια, η Καταστροφή και η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα αποτελούν τις βασικές θεματικές της δεύτερης ενότητας. Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, στην καθημερινή ζωή και στα γλέντια στους προσφυγικούς συνοικισμούς ανιχνεύεται στην τρίτη ενότητα της έκθεσης. Το μικρασιάτικο ρεμπέτικο και οι κύριοι εκπρόσωποί του συνιστούν την επόμενη ενότητα, ενώ το μεταγενέστερο έντεχνο τραγούδι και ο τρόπος που οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τη μουσική και στιχουργική κληρονομιά των προσφύγων παρουσιάζονται στην πέμπτη ενότητα. Οι θεματικές ενότητες ολοκληρώνονται με το έργο των πρωτοπόρων ερευνητών, λαογράφων και μουσικολόγων, οι οποίοι κατέγραψαν εγκαίρως και διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος αυτού του μουσικού πλούτου. 

 

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή.

 

Εκθεσιακός χώρος της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής»
Διεύθυνση: Νικολάου Παναγιώτου 50, Κιλκίς 611 00
Τηλ. επικοινωνίας: 23413-52209, 23413-52210

Φίλτρα Αναζήτησης