Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέα έκδοση: Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Βενετίας), Το Κράτος Δικαίου: Κριτήρια Ελέγχου

  • Αρχική
  • Blogs
  • parliamentadmin's blog
  • Νέα έκδοση: Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Βενετίας), Το Κράτος Δικαίου: Κριτήρια Ελέγχου

Νέα έκδοση: Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Βενετίας), Το Κράτος Δικαίου: Κριτήρια Ελέγχου

Η έκδοση αυτή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία εγκαινιάζει μια νέα σειρά, με τίτλο «Βασικές Έννοιες της Σύγχρονης Δημοκρατίας» και διευθυντή τον Γιώργο Καραβοκύρη, επίκουρο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Στόχος της είναι να εξοικειώσει το ευρύ κοινό με κλασικές αλλά και επίκαιρες θεματικές, που απασχολούν τη θεωρία και την πράξη της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Στη σειρά θα περιληφθούν μεταφράσεις κειμένων αναφοράς, όπως η παρούσα, καθώς και πρωτότυπες συμβολές καταξιωμένων και νέων επιστημόνων, που συνδυάζουν την ακαδημαϊκότητα με την υψηλή εκλαΐκευση.


O πρώτος τίτλος της σειράς είναι Το Κράτος Δικαίου: Κριτήρια Ελέγχου (μτφρ. Απόστολος Βλαχογιάννης)· πρόκειται για έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου, γνωστής ως Επιτροπή της Βενετίας. Η Επιτροπή αποτελεί υψηλού κύρους τεχνοκρατικό και συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ το έργο της έχει αναγνωριστεί και παραπέμπεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων.


Όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, «η ουσία του Κράτους Δικαίου έγκειται στην ύπαρξη κανόνων διαρθρωμένων σε ιεραρχική τάξη – που εγγυώνται ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα έναντι της κρατικής εξουσίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τη θεσμοθέτηση κυρωτικών μηχανισμών, που ενεργοποιούνται σε περίπτωση παραβίασής τους. Υπό αυτό το πρίσμα, Κράτος Δικαίου και δικαιώματα του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους».  Ο Γιώργος Καραβοκύρης επισημαίνει ότι «το παρόν κείμενο συνιστά μια περιεκτική και εμπεριστατωμένη καταγραφή όλων των κριτηρίων, κανονιστικών και θεσμικών, που πρέπει να πληρούνται για να γίνει σεβαστό το Κράτος Δικαίου. Ο αναγνώστης, ειδικός και μη, θα ανακαλύψει, σε αυτό, μια έγκυρη και αναλυτική μεθοδολογία, μια συστηματική παραμετροποίηση της έννοιας και, το σημαντικότερο, ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης και αποτίμησης της ποιότητας της δημοκρατίας μας».


Η έκδοση Το Κράτος Δικαίου: Κριτήρια Ελέγχου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής και είναι ελεύθερα προσβάσιμη.

 

Φίλτρα Αναζήτησης