Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέα έκδοση: Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή

Νέα έκδοση: Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή

Στη θεματολογία των κειμένων του τρίτου τόμου της σειράς «Βασικές έννοιες της σύγχρονης δημοκρατίας» αποτυπώνεται, όπως σημειώνει ο διευθυντής της σειράς και επιστημονικός επιμελητής του τόμου Γιώργος Καραβοκύρης (ΑΠΘ), το εύρος της επίδρασης του ψηφιακού μετασχηματισμού στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Τα κείμενα του τόμου, γραμμένα από διακεκριμένους νομικούς, καθηγητές πανεπιστημίου, μας βοηθούν να κατανοήσουμε, ολόπλευρα και σε βάθος, την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στις αξίες και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Η Βασιλική Χρήστου (ΕΚΠΑ) διερευνά τον ψηφιακό δήμο, ως νέο συλλογικό υποκείμενο, καθώς η έκρηξη της επικοινωνίας και της πληροφορίας θέτει τη διαβουλευτική, πληροφοριακή και κριτική πλευρά της δημοκρατίας σε νέες ατραπούς. 


Η Λίλιαν Μήτρου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) μας εισάγει στην πολύπλοκη αρχιτεκτονική του διαδικτύου και τα δομικά χαρακτηριστικά του, που από τη μια είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αξία της πολιτικής ελευθερίας, αλλά από την άλλη ευνοούν μορφές κυριαρχίας των ιδιωτών και αποδεικνύονται ευάλωτα στη χειραγώγηση ή την παραπληροφόρηση.
Η Λίνα Παπαδοπούλου (ΑΠΘ) μας μεταφέρει στη θολή και αχανή σφαίρα του διαδικτύου με το κείμενό της για την ελευθερία της έκφρασης, και ειδικότερα τις ψευδείς ειδήσεις και τον μισαλλόδοξο λόγο, φαινόμενα που λειτουργούν υπονομευτικά στη συγκρότηση και τη λειτουργία μιας ελεύθερης κοινότητας επικοινωνίας. 


Η Φερενίκη Παναγοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) εξετάζει την επίδραση της αλγοριθμικής λήψης απόφασης στη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, αναλύει τη δυνατότητα των αυτοματοποιημένων διοικητικών πράξεων, καθώς και την εναρμόνιση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας της δημόσιας υπηρεσίας με τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το διοικητικό δίκαιο.


Τέλος, ο Μιχάλης Πικραμένος (ΑΠΘ) εμβαθύνει στο πεδίο της δικαιοσύνης και στους τρόπους με τους οποίους η χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη και στην καλύτερη, πιο ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωσή της, χωρίς να υποτιμά τους κινδύνους που ανακύπτουν, ιδίως ως προς την ασφάλεια των δεδομένων. 

Φίλτρα Αναζήτησης