Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέα έκδοση: Φοιτητική Ένωση Κρητών και εθνοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας

  • Αρχική
  • Blogs
  • parliamentadmin's blog
  • Νέα έκδοση: Φοιτητική Ένωση Κρητών και εθνοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας

Νέα έκδοση: Φοιτητική Ένωση Κρητών και εθνοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας

Κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής, σε συνέκδοση με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ο τόμος Φοιτητική Ένωση Κρητών και εθνοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας, με μαρτυρίες που ανακοινώθηκαν κατά την ομώνυμη εκδήλωση των δύο ιδρυμάτων τον Ιανουάριο του 2019, ή κατατέθηκαν γραπτώς για τον σκοπό της παρούσας έκδοσης. 


Τον Ιανουάριο του 1972 μια ομάδα Κρητών σπουδαστών ξεκίνησε από τα Χανιά μια δυναμική προσπάθεια αντίδρασης στο κλίμα ανελευθερίας και καταπίεσης που είχε επιβάλει η χούντα στη νεολαία. Καθώς η λειτουργία κλαδικών φοιτητικών συλλόγων είχε απαγορευτεί, οι Κρήτες φοιτητές ενεργοποίησαν ένα εθνοτοπικό φοιτητικό σύλλογο, τη Φοιτητική Ένωση Κρητών (ΦΕΚ), αναλαμβάνοντας πολλές δράσεις και στην Αθήνα, με μαζικότερη τη συναυλία των Γιάννη Μαρκόπουλου και Νίκου Ξυλούρη στο Σπόρτινγκ τον Μάιο του 1972.


Το κρητικό παράδειγμα δεν ήταν το μοναδικό. Παράλληλα ή ακολουθώντας τα βήματα της ΦΕΚ, δραστηριοποιήθηκαν και άλλοι εθνοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι, απηχώντας το δημοκρατικό φρόνημα των φοιτητών.


Οι μαρτυρίες που συγκεντρώνονται στον τόμο προσφέρουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του έργου της ΦΕΚ και της σημασίας που είχε για το φοιτητικό και αντιδικτατορικό κίνημα, αλλά και της δράσης άλλων εθνοτοπικών φοιτητικών συλλόγων –των Ηλείων, των Ηπειρωτών, των Χίων, των Μεσσηνίων, των Κωνσταντινουπολιτών, καθώς και των Κρητών φοιτητών της Θεσσαλονίκης.
 

Φίλτρα Αναζήτησης