Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ημερίδα: Φαίδων Βεγλερής

Ημερίδα: Φαίδων Βεγλερής

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 19:00, διαδικτυακή ημερίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Φαίδωνα Βεγλερή (1903-1998).


Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών Φαίδων Βεγλερής αφιέρωσε τη ζωή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, τόσο μέσα από τη διδασκαλία του, όσο και με την ανυποχώρητη στάση του έναντι κάθε ανελεύθερου καθεστώτος. Μετά την απόλυσή του από τη δικτατορία των συνταγματαρχών δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου παραμένοντας ενεργός στον αντιδικτατορικό αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοστάτησε στην προσφυγή κατά του καθεστώτος των Αθηνών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με το σύνολο του βίου του και το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, αποτελεί ως τις μέρες μας παράδειγμα συνεπούς μελετητή και πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου και συνειδητού πολίτη. 

Στην ημερίδα θα μιλήσουν για τον Φαίδωνα Βεγλερή οι: 


•    Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / πρώην γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, με θέμα «Αναμνήσεις από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο»
•    Κωνσταντίνος Μενουδάκος,  πρόεδρος ε.τ., Συμβούλιο της Επικρατείας/ πρόεδρος, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με θέμα «Η καθυστερημένη συνάντησή μου με τον Φαίδωνα Βεγλερή»
•    Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο Φαίδων Βεγλερής ως "συνομιλητής" του Συμβουλίου της Επικρατείας»
•    Γιάννης Κτιστάκις, δικαστής, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο), με θέμα «Ο Βεγλερής στο Δικαστήριο του Στρασβούργου»

 

Στην ημερίδα θα προεδρεύσει ο καθηγητής Παύλος Σούρλας.

 

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, πατήστε εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην εκδήλωση και μέσω webTV. 

Φωτογραφίες:

Φίλτρα Αναζήτησης