Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

‘Έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Κύπρο

  • Αρχική
  • ‘Έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Κύπρο

‘Έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ’22 στην Κύπρο

Τιμώντας την επέτειο των 101 χρόνων από́ τη Μικρασιατική́ Καταστροφή́, η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό́ και τη Δημοκρατία, η οποία φιλοξενείται στην Κύπρο από́ το Πολιτιστικό́ Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, ανιχνεύει τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής και του τραγουδιού́ ως ταυτότητα, συλλογική́ μνήμη και δύναμη κινητήρια για τον προσφυγικό́ Ελληνισμό. 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό́ Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

 

Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή́ πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική́ και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική́ Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή́ και η μουσική́ δημιουργία στη νέα πατρίδα· ο τρόπος με τον οποίο οι δίκες μας γενιές τραγουδήσαν το συνταρακτικό́ γεγονός και την προσφυγιά. Τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ́ τους με βασικό́ άξονα τη μουσική́ και το τραγούδι, που δημιουργούν τον γενικό́ καμβά της έκθεσης. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική́ και τη συλλογική́ ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού́ ελληνισμού́; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και πως γίνονται αντιληπτές στην εθνική́ ζωή́ και τη μουσική́ δημιουργία των επίγονων;

 

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα και στη Κύπρο, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική́ μουσική́ παραγωγή́, η οποία επηρεάστηκε από́ τη μουσική́ πνοή́ των προσφύγων.
 

H έκθεση θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι τον Ιούνιο 2024 και θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10:00 έως τις 19:00, εντός του εκθεσιακού χώρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη παλιά πόλη της Λευκωσίας.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις όπως μουσικές παραστάσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν τις μουσικές διαδρομές των προσφύγων, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, συνέδριο και άλλες ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες με βάση το πολυαισθητηριακό μουσειακό πρόγραμμα «Αισθήσεις» του Ιδρύματος για τις εμποδιζόμενες ομάδες.


Επιστημονική επιτροπή της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία: Διονύσης Σαββόπουλος (πρόεδρος), Νίκος Ανδριώτης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης
Μουσικολογική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Γενική επιμέλεια: Άννα Ενεπεκίδου, Χρήστος Χρηστίδης

 

Προσαρμογή έκθεσης στην Κύπρο:

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Iωάννα Χατζηκωστή, Κρίστη Παπαδοπούλου, Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Σχεδιασμός και στήσιμο έκθεσης: Μανώλης Καμάσσας
Μουσικός επιμελητής: Ανδρέας Παπαπέτρου


Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: (+357) 22 128157
www.boccf.org