Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Ειδικό Αφιέρωμα: Μιχαήλ Αιλιανός

  • Αρχική
  • Ειδικό Αφιέρωμα: Μιχαήλ Αιλιανός

Ειδικό Αφιέρωμα: Μιχαήλ Αιλιανός

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου «Ειδικά Αφιερώματα» διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Μιχαήλ Αιλιανού την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.
 
Ο Μιχαήλ Αιλιανός (1896-1966) ήταν οικονομολόγος και πολιτικός. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με ζητήματα περιθάλψεως των προσφύγων και δημοσίευσε ένα σχετικό έργο αναφοράς το 1921. Σε νεαρή ηλικία άρχισε να εκδίδει το φύλλο Οικονομολόγος Αθηνών, που συνέβαλε στην αναγνώρισή του ως σημαντικού ειδικού της οικονομικής ζωής της χώρας. Το 1928 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με το Κόμμα Προοδευτικής Ενώσεως του Κωνσταντίνου Ζαβιτζιάνου στην περιφέρεια Αθηνών. Μεταπολεμικά, εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1946 με το Λαϊκό Κόμμα και ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τον Μιχαήλ Αιλιανό οι: 

 

Ελένη Μουζουράκη, ιστορικός, προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης Πόλης και Διαχείρισης Συστημάτων Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / σύμβουλος, Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και Ευημερία της Ελλάδας (IHGP), Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με θέμα: «Ο Οικονομολόγος Αθηνών ως παρατηρητής της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής στο μεσοπόλεμο».

 

Νίκος Ανδριώτης, διδάκτωρ Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μιχαήλ Αιλιανού για το προσφυγικό ζήτημα».

 

Βασίλης Κολλάρος, διδάκτωρ Ιστορίας / διδάσκων, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα: «Η κοινοβουλευτική παρουσία και δράση του Μιχαήλ Αιλιανού».

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Υφαντής, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία / καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.