Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μια έκθεση από το Αρχείο του Πρακτορείου TASS»

  • Αρχική
  • Blogs
  • admin's blog
  • Εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μια έκθεση από το Αρχείο του Πρακτορείου TASS»

Εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μια έκθεση από το Αρχείο του Πρακτορείου TASS»

Εγκαινιάσθηκε, τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, στον εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο της Βουλής (Λεωφ. Αμαλίας 22-24), η έκθεση «Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μια έκθεση από το Αρχείο του Πρακτορείου TASS» που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας, 2021».
 

ΔΣΔ

 

ΔΣΔΣ


 
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο παράλληλες «αφηγήσεις». Η πρώτη, συνίσταται από μια επιλογή φωτογραφιών του ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, με τις οποίες αποτυπώνονται σημαντικές στιγμές στην πορεία των πολιτικών επαφών και των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Ρωσίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις μέρες μας. Η δεύτερη, περιλαμβάνει την έντυπη και γραπτή καταγραφή των ελληνορωσικών σχέσεων, σε έναν ακόμη πιο διευρυμένο χρονικά και θεματικά ορίζοντα: αναπαραγωγές χειρόγραφων και εγγράφων συνομιλούν με σύγχρονες εκδόσεις ιστορικών μονογραφιών και λευκωμάτων, από το 1774 έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Τα προεπαναστατικά χρόνια, η Ελληνική Επανάσταση, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν, οι εμπορικές συνθήκες και η αλληλογραφία μεταξύ των μοναρχών, παρουσιάζονται μέσα από τις αναπαραγωγές σπάνιων τεκμηρίων στα ελληνικά, τα ρωσικά και τα γαλλικά, που προέρχονται από το Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (AVPRI) και από το Κεντρικό Αρχείο της Αγίας Πετρούπολης. 
 
Στoν χαιρετισμό του στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, εξέφρασε τη προσωπική του χαρά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας, 2021» για τη συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, τονίζοντας την καταλυτική συνεισφορά της Ρωσίας στην επίτευξη της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, με αναφορές στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1828-1829, αλλά και μεταγενέστερα στη συμμαχία των δύο λαών στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. 

 

ΔΣ

 
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, κ. Andrey Maslov, ο οποίος τόνισε το γεγονός ότι η έκθεση του Πρακτορείου TASS είναι η πρώτη μεγάλη διμερής εκδήλωση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τέταρτου κατά σειρά αφιερωματικού «Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας».  Όπως ανέφερε, η έκθεση αποτυπώνει σημαντικές στιγμές στις σχέσεις ανάμεσα  στους δύο ορθόδοξους λαούς, αναδεικνύοντας τους ισχυρούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς τους αλλά και την εξέλιξη της  συνεργασίας τους σε επίπεδο συναντήσεων κορυφής. Σχετικά με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι φέτος «η Ρωσία γιορτάζει μαζί με την Ελλάδα», γεγονός που επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ρωσίας κ. Μισούστιν στις επίσημες εκδηλώσεις στην Αθήνα, στις 25 Μαρτίου,  αλλά και με την πρόσφατη δήλωση περί κοινής γιορτής του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Νίκο Δένδια. 

ΣΔΣ


Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Πρακτορείου TASS, κ. Mikhail Gusman, επισήμανε ότι το στοίχημα της έκθεσης ήταν πώς θα μπορέσει να αποδοθεί αυτή η κοινή ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων σε μια συμπυκνωμένη μορφή με αντιπροσωπευτικά δείγματα φωτογραφιών αρχείου. Ανατρέχοντας στις αναμνήσεις του πρώτου Ρώσου κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν, τα  60 χρόνια από την πρώτη πτήση του οποίου γιορτάζονται φέτος, και στην επίσκεψή του το 1962 στην Ελλάδα, συνοδεία πολλών ανταποκριτών και φωτογράφων, αναφέρθηκε στα εγκαίνια της αντίστοιχης έκθεσης του TASS στη Μόσχα τον Απρίλιο, την οποία επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες.  Με αφορμή τη συνέντευξη που του παραχώρησε, το πρωί της ημέρας των εγκαινίων της έκθεσης στην Αθήνα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Gusman μίλησε για την εγγύτητα που διακρίνει τις σχέσεις των δύο λαών, συνδεδεμένη με την κοινή ορθόδοξη πίστη και παράδοση αλλά και με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη Ρωσία για την ελληνική μουσική, την ιστορία και γενικότερα τον ελληνικό πολιτισμό. Και, καταλήγοντας,  εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας θα πληρούνται όλο και περισσότερο με νέο περιεχόμενο το οποίο θα αντανακλά αυτούς τους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς.
 

ΑΣΑ

 


Τέλος, o  Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, αναφέρθηκε στο βάθος και τη διαχρονικότητα της ελληνορωσικής φιλίας, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση.  Υπενθυμίζοντας  το γεγονός της υπογραφής  κοινού μνημονίου συνεργασίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Οκτώβριο του 2020,  επισήμανε το υψηλό επίπεδο της διακρατικής συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας,  του τουρισμού και του πολιτισμού. Επίσης αναφέρθηκε στη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην προώθηση αυτής της συνεργασίας μέσα από θεσμούς όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

 

ΣΔΣ

 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, από την πλευρά της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρεσβευτής - Σύμβουλος, κ. Oleg Bredikhin, ο Σύμβουλος, επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος και εκπρόσωπος Τύπου, κ. Vasily Gavrilov, ο Γραμματέας Α’, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Igor Mityakov, και ο Γραμματέας Β’, επικεφαλής του Τμήματος  Πολιτιστικής και Ανθρωπιστικής Συνεργασίας, κ. Fedor Kalaydov.
 
Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν  οι βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Γεώργιος Κατρούγκαλος  και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης ε.τ. κ. Ηλίας Κλης, Συντονιστής του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο  Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής,  Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος  Οικονομίδης, η Διευθύντρια της Α5 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κα Χαρά Σκολαρίκου, και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.  
 
Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μια έκθεση από το Αρχείο του Πρακτορείου TASS
 
Εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος της Βουλής των Ελλήνων
Βασιλίσσης Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή), Αθήνα 105 57
 
Διάρκεια έκθεσης: 8 - 30 Ιουνίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 18:00, καθημερινά και Σάββατο
Πληροφορίες: 210 373 5251

Φίλτρα Αναζήτησης