Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εγκαίνια έκθεσης «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Αγρίνιο

  • Αρχική
  • Blogs
  • parliamentadmin's blog
  • Εγκαίνια έκθεσης «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Αγρίνιο

Εγκαίνια έκθεσης «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Αγρίνιο

Την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκαν, παρουσία πλήθους επισκεπτών,  τα εγκαίνια της έκθεσης που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από τις Αρχές και τα προσφυγικά σωματεία της πόλης.


Ο Χρήστος  Γαρουφαλής υπογράμμισε τον διπλό επετειακό χαρακτήρα της έκθεσης, τόσο για την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσο και για τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας της Πινακοθήκης και ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης, υπενθυμίζοντας πως αυτή συνιστά την τέταρτη κατά σειρά συνεργασία των δύο φορέων. Ο Γεώργιος  Παπαναστασίου στον χαιρετισμό του αφιέρωσε την έκθεση στους Μικρασιάτες και Ποντίους της πόλης, ανακαλώντας προσωπικές και συλλογικές μνήμες από την ζωή των προσφύγων στους συνοικισμούς του Αγρινίου. Με τη σειρά του, ο Σπήλιος Λιβανός εξήρε το πολιτιστικό έργο των δύο φορέων –της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων- και επεσήμανε ως παράδειγμα έμπνευσης τη σύγκλιση των δράσεών τους.


Από τη μεριά του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ο γενικός γραμματέας, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου ανέδειξε στον γραπτό χαιρετισμό του τη διαχρονική συμμετοχή των Αιτωλών και Ακαρνάνων σε όλους τους εθνικούς Αγώνες. Παράλληλα, εστίασε  στο κύριο χαρακτηριστικό της έκθεσης, την ανάδειξη δηλαδή όχι μόνο του τραύματος της Καταστροφής, αλλά κυρίως της ανάτασης που η μουσική δημιουργία των προσφύγων προσέφερε στις νέες τους πατρίδες. Από το Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος, ο Γιώργος Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στη σταθερά γόνιμη συνεργασία  μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ο επιμελητής της έκθεσης, Χρήστος Χρηστίδης αναφέρθηκε στους καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς συντελεστές της έκθεσης και παρουσίασε τους φορείς προέλευσης του υλικού της, τις θεματικές ενότητες και τα σημαντικότερα τεκμήριά της.


Στη συνέχεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τα τεκμήριά της, να ακούσουν τραγούδια, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες και να δουν μουσικά όργανα των προσφύγων. Ιδιαίτερης προσοχής έτυχε και η ενότητα που περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα και πρωτότυπα έγγραφα σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αγρινίου.

 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία τον Δήμο και τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.


Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο, πληροφορίες: 2641360419
 

Φωτογραφίες: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, agriniotimes.gr
Βίντεο: agriniotimes.gr

 

Παρακολουθήστε εδώ τους χαιρετισμούς:
https://youtu.be/ca14LkM3U-Y
https://youtu.be/wjrb8FKL4aA
https://youtu.be/x6QdUZ0ydw8
https://youtu.be/loS8wwt2e9M
https://youtu.be/rYxkKmNKMOk


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Η εκδήλωση των εγκαινίων στην ιστοσελίδα του agriniotimes.gr:
https://www.agriniotimes.gr/siko-psyxi-mou-entyposiaki-ekthesi-dimotiki-pinakothiki-agriniou-videos-photos/

Ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου:
https://www.dipinag.gr/pinakothiki_new/

Περιεχόμενο και παρουσίαση της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου:
https://foundation.parliament.gr/el/ekthesi/egkainia-ekthesis-siko-psyhi-moy-eikones-kai-moysikes-ton-prosfygon-toy-22-agrinio

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του  Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων:
https://foundation.parliament.gr/el/ekthesi/ekthesi-siko-psyhi-moy-eikones-kai-moysikes-ton-prosfygon-toy-22

Φίλτρα Αναζήτησης