Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Απολογιστική εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

  • Αρχική
  • Απολογιστική εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Απολογιστική εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με μεγάλη προσέλευση μαθητόκοσμου και εκπαιδευτικών, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος Αντισταθείτε! 

Ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορικής και πολιτικής παιδείας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, το Αντισταθείτε! ξεκίνησε για δεύτερη χρονιά τον Οκτώβριο του 2018. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων με σκοπό την ενδυνάμωση της δημοκρατικής τους συνείδησης και την τόνωση του κριτικού και αντιστασιακού πνεύματος απέναντι σε αυταρχικές ιδεολογίες. 

Εφέτος στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 140 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και 25 εκπαιδευτικοί από επτά Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια της Αθήνας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε  μεγάλη ποικιλία βιωματικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, επισκέψεις σε εμβληματικούς τόπους μνήμης που σχετίζονται με την εποχή της Κατοχής και της Δικτατορίας, όπως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τη Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς, τον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επίσης επισκέψεις στην έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης» της διοργάνωσης «Η Αθήνα Ελεύθερη» στο Πάρκο Ελευθερίας, ξεναγήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και εκδρομές στην Αρχαία Ασίνη, την Αρχαία Επίδαυρο και το Ναύπλιο. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δημήτρης Σεβαστάκης, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Στον θερμό του χαιρετισμό, τόνισε ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όχι ως παθητικοί παραλήπτες ενός μηνύματος, αλλά ως ενεργητικοί δρώντες, και εξέφρασε την ευχή το πολιτικό σύστημα να μάθει να ακούει τη φωνή τους και να διδάσκεται, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη να ανακτηθεί η χαμένη στα χρόνια της κρίσης κοινωνική ενότητα. 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της γενικής γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκης Μαρωνίτη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ σημαντικό, δηλώνοντας ότι  θα συνεχιστεί και θα εμπλουτισθεί  στο μέλλον. Επισήμανε ότι η Ιστορία δεν διδάσκει, και ιδίως δεν παραδειγματίζει, αλλά συμβάλλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τέλος, ευχαρίστησε τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, τα σχολεία 3ο ΕΠΑΛ Αθήνας, 2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου και 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, παρουσίασαν μαθητικά έργα εμπνευσμένα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μέσα από βίντεο, αφηγήσεις, συνεντεύξεις, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, ημερολόγια, αφίσες, αλλά και διαδικτυακά παιχνίδια, κατέγραψαν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους από την γνωριμία τους με τις ιστορικές περιόδους της Κατοχής και της Δικτατορίας και εξέφρασαν τους δικούς τους προβληματισμούς και τη δική τους πρόθεση αντίστασης απέναντι σε ό,τι συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.

 
 

Φωτογραφίες : Γιώργος Παπαθανασίου