Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βουλή των Εφήβων

Βουλή των Εφήβων

Τον ενδέκατο συνεχή χρόνο της δυναμικής και ευδόκιμης πορείας του διανύει φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων». Σταθερούς στόχους της πρωτοβουλίας αυτής της Βουλής των Ελλήνων αποτελούν η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά αλλά και η συμβολή στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση.

Στις εργασίες του προγράμματος συμμετείχαν φέτος, με γραπτά δοκίμιά τους,    24.444 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πήραν μέρος νέοι από χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ύστερα από αξιολόγηση όλων των γραπτών από την Επιτροπή του προγράμματος επελέγησαν οι 300 «έφηβοι βουλευτές» – 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την ομογένεια – οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη ΙΑ΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» που θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο από τις 1 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2006.

Η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα θα υποδεχθεί και θα χαιρετίσει τους «έφηβους βουλευτές» την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, στις 19.00΄, στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης της ΙΑ΄ Συνόδου παρουσία των μελών της Επιτροπής του προγράμματος.
Το Σάββατο και την Κυριακή, 2 και 3 Σεπτεμβρίου, οι «έφηβοι βουλευτές» θα συνεδριάσουν σε Επιτροπές, αντίστοιχες των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, και θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2006 και ώρα 08.30΄, οι μαθητές και οι συνοδοί τους θα παρακολουθήσουν στο Ηρώδειο το Ινδικό πολυθέαμα «Ινδία: Άλλοτε, Τώρα, για Πάντα”, ενώ τo Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2006, στις 21.00΄, η Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει προς τιμήν τους δεξίωση στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.
Τέλος, τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων» παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της Κυβέρνησης. Στο διάλειμμα των εργασιών της Ολομέλειας αντιπροσωπεία «εφήβων βουλευτών» θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Κατά τις ημέρες των εργασιών της Συνόδου θα φιλοξενηθούν τόσο οι νέοι, όσο και οι συνοδοί καθηγητές, αλλά και οι μαθητές που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό για νέους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Τα Νέα», στο διαγωνισμό σχολικού εντύπου του Ιδρύματος Μπότση και στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας που διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν και θα καταγράψουν τις εργασίες.

Την ευθύνη και επιμέλεια της διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», καθώς και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων σε αυτό έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής.
Στη διοργάνωση του προγράμματος συνεργάζονται τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας, κυρίως με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,  και της Κύπρου και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

 

Φίλτρα Αναζήτησης