Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Υπουργείο Εσωτερικών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Οι αρχειακές συλλογές του Υπουργείου Εσωτερικών και η σημασία τους για την έρευνα», την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»).
Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάκης.
Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η προσέγγιση της ιστορικής διαδρομής του Υπουργείου Εσωτερικών και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους, μέσα από την παρουσίαση και την ανάλυση των σημαντικών ιστορικών αρχείων του, που έρχονται στο φως για πρώτη φορά.
Η προσπάθεια για την αναζήτηση και τη συγκέντρωση του πρωτογενούς αρχειακού υλικού, που βρισκόταν διάσπαρτο σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και υποστηρίχθηκε θερμά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μετά τον εντοπισμό των αρχείων και την καταγραφή των βασικών δεδομένων, ακολούθησε η θεσμική εξασφάλιση και ένταξή τους στη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίησή τους, με στόχο να γίνουν προσβάσιμα όχι μόνο στην ερευνητική κοινότητα, αλλά και σε όλους τους πολίτες.
Στη συνέχεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι συλλογές του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Πιο αναλυτικά, και ως παράδειγμα, θα παρουσιαστεί το αρχειακό υλικό από την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974) που έχει το Τμήμα στη μέριμνά του.
Τέλος, από την Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους θα παρουσιαστούν τα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της περιόδου 1833-1916 και της Διεύθυνσης Εσωτερικών της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης (1919-1922). Μέσα από το υλικό των παραπάνω αρχείων αναδεικνύονται οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης από το ελληνικό κράτος, η εισαγωγή διοικητικών θεσμών, τα πρώτα βήματα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας της ελληνικής κοινωνίας καθώς και η ανταπόκριση στις διοικητικές προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος με την εδαφική του επέκταση στις αρχές του 20ού αιώνα.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.