Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνέδριο για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Συνέδριο για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών συνεδρίου με θέμα «Ελληνοβρετανικές σχέσεις: πτυχές της πρόσφατης ιστορίας τους», το οποίο διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.
Το συνέδριο χαιρέτισε ο Βρετανός Πρέσβης στη χώρα μας κ. David Landsman, ενώ Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές παρουσιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας από τα τέλη του 18ου έως και τον 20ό αιώνα σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν την οικονομική, πολιτική και νομική ιστορία των δύο χωρών, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις τους στον τομέα των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης.
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου σήμερα και αύριο, 2 και 3 Νοεμβρίου 2012.
 
Εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Βουλής
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, είπε τα ακόλουθα:
 
«Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε ένα συνέδριο πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και για μένα, ως Προέδρου της Βουλής, να κηρύσσω την έναρξη αυτού του επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Βρετανική Πρεσβεία, με αντικείμενο την πορεία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας κατά τη νεότερη εποχή.
Ζούμε πια σε ένα πολύπλοκο, σύνθετο περιβάλλον, με εντονότατες αλλαγές και προοπτικές που αναδιαμορφώνονται ταχύτατα, και γι’ αυτό οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε αποτελεσματικά και εποικοδομητικά, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις νέες συνθήκες και στις απαιτήσεις των καιρών.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι γνωστές σε όλους μας. Είναι πλούσιες, πολύπλοκες, σύνθετες κι έρχονται από πολύ παλιά. Η Βρετανία, σε σχέση με τον κοινοβουλευτισμό, υπήρξε ένα είδος προτύπου που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους. Η επίδραση αυτή δεν ήταν τυχαία. Στους κύκλους των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την εθνική ανεξαρτησία, η Βρετανία θεωρείτο κατά κάποιον τρόπο ο συνεχιστής και ο εκσυγχρονιστής του αρχαίου ελληνικού πνεύματος σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως όμως θεωρείτο ένα είδος κληρονόμου στο επίπεδο των πολιτικών θεσμών, ο οποίος ανέλαβε να αναβαπτίσει τις φιλελεύθερες ιδέες και απόψεις, αλλά κυρίως το ιδανικό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας προσδίδοντάς του νέα ιστορική δυναμική.
Το συνέδριο που αρχίζει σήμερα θα κινηθεί σε τρεις άξονες, σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Πρώτος άξονας είναι ο τομέας της εκπαίδευσης, γενικότερα της παιδείας και του πολιτισμού. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η σημασία της ελληνικής παιδείας για τη βρετανική, αλλά και αντίστροφα η βρετανική επιρροή στην ελληνική παιδεία και στον ελληνικό πολιτισμό, είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν μελετήσει την αλληλεπίδραση που υπήρξε έχουν βρει θετικές επιρροές κι έχουν καταλήξει σε γόνιμα, θετικά συμπεράσματα.
Ιδιαίτερα αυτές τις εποχές δοκιμάζεται το αξιακό μας σύστημα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Και βεβαίως η εκπαίδευση δίνει την αγωγή και την κουλτούρα που απαιτούνται για να προχωράμε ως προσωπικότητες αλλά και ως κοινωνία στο μέλλον. Όμως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ευρύτερης παιδείας, της διαμόρφωσης του χαρακτήρα, της συμπεριφοράς, και της καλλιέργειας που απαιτείται να έχουμε ως πολίτες, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το αξιακό μας σύστημα. Να το βελτιώσουμε, να το προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα.
Ο δεύτερος άξονας είναι η επίδραση του βρετανικού κοινοβουλευτικού προτύπου στους σύγχρονους θεσμούς –ελληνικούς πολιτικούς θεσμούς– αλλά και στη διάδοση στη χώρα μας φιλελεύθερων αρχών πολιτικού πολιτισμού. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα. Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκτελεστική εξουσία, ειδικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κερδίσει έδαφος απέναντι στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Τα κοινοβούλια πρέπει να ανακτήσουν το ρόλο τους, όχι με χρονοβόρες διαδικασίες όπως μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει, αλλά με διαδικασίες σύντομες που επιτρέπουν στον κοινοβουλευτικό θεσμό να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στη νομοθετική αποστολή του και στον ελεγκτικό του ρόλο απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.
Εμείς, τα Κοινοβούλια, αποτελούμε τη γνήσια έκφραση των πολιτών και οφείλουμε να είμαστε το προπύργιο όσων πιστεύουν στη Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης, το Κοινοβούλιο πρέπει να στέλνει μηνύματα δημοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις και να ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτό είναι υπόθεση όλων μας, όπως είναι και ευθύνη όλων μας να μη δίνουμε αφορμές για να αμφισβητείται είτε η αξιοπιστία μας είτε η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Τρίτος άξονας είναι οι εμπορικές, ναυτιλιακές και γενικότερα οικονομικές σχέσεις που διαμορφώθηκαν ήδη κατά το 19ο αιώνα και παραμένουν έως σήμερα εξαιρετικά ανεπτυγμένες παρουσιάζοντας, μάλιστα, ευρύ περιθώριο περαιτέρω εξέλιξης.
Το συνέδριο αυτό είναι θεματικά προσανατολισμένο και δεν αποσκοπεί, βεβαίως, να καλύψει το σύνολο μιας πολύπλοκης, σύνθετης και πλούσιας διμερούς σχέσης, αλλά ένα μέρος της. Αποτελεί, λοιπόν, για μας μια εκδήλωση φιλίας προς το Βρετανικό Έθνος με το οποίο μας συνδέουν τόσα πολλά. Ταυτόχρονα συνεισφέρει σε μια αναδρομή σε έντονες ιστορικές κοινές μνήμες, που συνδέονται με το ιστορικό γεγονός ότι το φθινόπωρο του ’40, όταν η Βρετανία γνώριζε την κορυφαία ώρα της σύγχρονης ιστορίας της και ίσως και την πιο τραγική, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στη λαίλαπα της φασιστικής απανθρωπιάς, δεν ήταν μόνη. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, η Ελλάδα στεκόταν όρθια και αυτή στην υπεράσπιση των κοινών πανανθρώπινων αξιών μας, οι οποίες μας ενώνουν, όπως μας ένωναν και τότε, και γι’ αυτό ακριβώς προσβλέπουμε στην κοινή πορεία.
Θέλω, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις να κηρύξω την έναρξη αυτού του συνεδρίου, να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να είμαι αυτός που θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία, να σας συγχαρώ άλλη μια φορά γι’ αυτή την πρωτοβουλία και να την ενθαρρύνω.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς, κ. Πρέσβη, και τον κ. Παύλο Σούρλα, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας».
 
 

 

 

Φίλτρα Αναζήτησης